14.12.2018 | 21:17
Борисов за болница „Лозенец“: Окей, да не е Детска, но Правителствена ме дразни
Премиерът ще настоява лечебното заведение да мине към МЗ

Премиерът Бойко Борисов даде разпореждания от Брюксел как да се уталожат страстите около трансформирането на болница „Лозенец“ в Национална педиатрична болница. Окей, няма да е детска болница, но държа да отиде към Министерството на здравеопазването, обяви Борисов от Брюксел, където бе на заседание на Европейския съвет. На журналистически въпрос по темата той обясни, че определението „Правителствена болница“ го дразни. Затова щял да настоява пред парламента болницата да не остава под шапката на Министерски съвет.

„Не е от компетенцията на Министерския съвет да решава каква да е, но държа да отиде към Министерството на здравеопазването. Дразни ме определението Правителствена болница, това не ми е работа“, отсече премиерът.

Не считам, че Министерски съвет или администрацията на МС, или инспекторатът към МС е компетентен да управлява болница, продължи с анализа на ситуацията Борисов.

Припомняме, че здравният министър Кирил Ананиев обяви преди няколко седмици грандиозен план за преструктуриране на Университетската болница „Лозенец“ в Национална педиатрична болница. За целта лечебното заведение трябва да мине под ръководството на здравното ведомство. До момента, въпреки че болницата е учебно-клинична база на Медицинския факултет към СУ, е под шапката на Министерски съвет. Така е и нарицателното й сред хората – „Правителствена болница“.

Вчера от Алма матер обявиха протестна готовност, ако без дебат и без ясна стратегия за развитието на болницата, започне преструктурирането й в Педиатрия. Досега здравният министър не е представил ясен и конкретен план какво се случва с базата и апаратурата в болницата, какво се случва с кадрите и студентите, нито как педиатричните отделения на други 15 столични болници ще се влеят в новото лечебно заведение.

Борисов обаче не разбирал защо има скандал и недоволни. Негово искане било болницата да мине към здравното ведомство. Но бил съгласен и да не се превръща в педиатрия. „Държат да остане такава каквато е, нека остане. Но държа тя да си отиде към Министерството на здравеопазването. Там са компетентните органи, там е контролът, там е медицински одит“, разказа аргументите си премиерът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране