07.06.2017 | 17:40
Борисов за оградата:Минаваха и Берлинската стена, и Алкатраз
Поредните оправдания на премиера за слабия контрол на бежанския поток

И Берлинската стена се преодоляваше, независимо, че я пазеха много добре от източна страна, и от Алкатраз (затвор в САЩ) има избягали хора, заяви Бойко Борисов. Така той кометнира критиките на БСП за оградата на българо-турската граница и преминаването през нея на бежанци след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин.

„В края на краищата, нашето предпазно съоръжение е да подпомагаме граничната си полиция срещу големи тълпи от хора. Това не е затвор да превръщаме границата си. Просто да ни подпомага. Тя опозицията винаги, а и това ѝ е работа – иска да става всяко нещо по-бързо и по-ефективно. Предполагам, че и в Германия опозицията има какво да каже“, допълни Борисов.

Той подчерта, че се стараят максимално бързо да бъде завършено съоръжението, но посочи, че е по-добре да се спази Законът за обществените поръчки, отколкото да направят нещо, от което да се срамуват след това. Запознах канцлера и с това, че при смяната на правителствата имаше и забавяне с обществените поръчки. Тези 160 млн. лв., които бяха отпуснати в Братислава, все още спазвайки всичките законови процедури, не са влезли в употреба. Убеден съм, че ще стане с термокамерите, видеонаблюдението, джиповете, техниката, които са осигурени финансово, но такива са правилата, предполагам и в Германия. За обществена поръчка не може да се вземе техника и да се постави колкото искаме бързо“, подчерта българският премиер.

И обобщи, че ще имаме най-надеждната граница. От своя страна Ангела Меркел заяви, че високо цени усилията на България по охрана на външната граница на ЕС, която ставала по-добра.“България не е член на Шенгенското пространство и въпреки това контролира българо-турската граница. Затова ЕС дава подкрепа под формата на пари, сега това трябва да се приложи технически. Има различни обществени поръчки и търгове, които вървят“, добави тя.
Меркел каза още, че цени високо и решителната борба на България срещу контрабандата на бежанци.“България заслужава нашата признателност. Ние помогнахме с германски служители, с германска техника и навсякъде където можем, ще продължим нашето сътрудничество“, изтъкна канцлерът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране