17.06.2019 | 11:40
Борисов за цирка на Нинова: В БСП даже и оставка не могат да си подадат
Суперкомпютърът у нас ще даде огромни възможности, заяви премиерът

Премирът Бойко Борисов е категоричен, че суперкомпютърът, който Европейската комисия планира да изгради в България, ще даде огромна възможност за автомобилните производители, медицината и строителния бранш у нас. „Всеки един детайл може да бъде тестван с милиони вариации на това, което може да му се случи. Мостовете на магистралите и сградите също ще се тестват как биха реагирали, изобщо целият строителен бранш. Да не говорим и за сферата на медицината – особено за ваксините. Огромни възможности“, заяви Борисов след среща с еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел и с ръководителя на ГД „Свързаност“ към ЕК Роберто Виола, предаде „Фокус“.

Борисов благодари на Европейския съюз, че се е замислил за технологичната революция, която „през следващите месеци ще бъде огромна“ и изтъкна, че заедно с ЕК ще вложим милиони евро в суперкомпютъра. „Ние даваме на хората, занимаващите се с инвестиции, работно място, което ще работи 24 часа в денонощието. Надали извън сферата на тясно профилираните специалисти някой може да си представи, че тези машини правят 4 млрд. операции в секунда. Нашето съзнание просто надали може да си го представи“, заяви премиерът.

Той посочи, че в цяла Източна Европа няма такива машини. „Това извежда България в съвсем нова роля в сферата на иновациите и новите технологии. Всяко нещо да може да бъде тествано по всякакъв начин. Така че от наша страна ще бъде направено това – сградата, разположението в технопарка“, каза още Борисов.

Помолен да коментира вътрешнополитически теми, министър-председателят отвърна, че това не е интересно. „Сега сме високо технологично ориентирани в България, на най-високо ниво“. Той все пак направи коментар за случващото се в БСП с думите: „Даже и оставка не могат да си подадат“.

Мария Габриел от своя страна уточни, че България ще даде 12 млн. евро за суперкомпютъра, като се очаква е готов до 2020 г. „Общата инвестиция за суперкомпютъра е 1 млрд. евро. От тях 486 млн. евро са от Европейската комисия, а останалите са от държавите-членки и частните партньори“, каза тя. Този, който ще е в България струва 18 млн. евро, 6 млн. от тях са от ЕК. „Срокът е до края на 2020 г. – дотогава средствата трябва да бъдат вече оперативни и действащи. Нещо повече, в следващия програмен период на ЕК с новата програма „Цифрова Европа“ специално за суперкомпютрите има отделени 2,7 млрд. евро. Тези средства ще бъдат включени в по-нататъшното развитие. Защото веднъж създадена и работеща, машината вече става европейска и европейските средства ще бъдат част от тези, които ще се използват за България“, изтъкна Габриел.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране