14.06.2018 | 20:39
Борисов забърка дипломатически скандал с Македония

Премиерът Бойко Борисов забърка дипломатически скандал с Македония с отказа си да се срещне днес в София с президента Георге Иванов. Държавният глава пристигна у нас на двудневно официално посещение и част от програмата му предвиждаше и среща с Борисов.

При отсъствието на премиера от страната вчера пресслужбата на Министерския съвет излезе с кратко съобщение, в което се казва, че срещата се отменя, защото българското правителство не иска да се меси във вътрешните работи на Македония. По-късно Иванов коментира, че жестът на Борисов е намеса в делата на Скопие, вземайки страната на премиера Зоран Заев. Припомняме, че в сряда Заев и гръцкият премиер Алексис Ципрас най-накрая постигнаха споразумение за новото име на Македония и сключиха двустранен договор. Президентът Иванов обяви, че ще му наложи вето, и обвини правителството на Заев в национално предателство.

„Премиерът Бойко Борисов е отказал среща с македонския президент Георге Иванов, който е в София по покана на българския държавен глава Румен Радев. Да се види с Иванов е отказала и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева“, съобщиха от Министерския съвет. От външното министерство пък уточниха, че Захариева заминава за Скопие.

„Не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседна държава. Нашата позиция е принципна и ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Република Македония. Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие. Ключова за бъдещето развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставяна под въпрос“, гласят още мотивите за отмяна на срещата. При завръщането си в България обаче Борисов разкри истинската причина. „Щеше да е предателство, ако бях посрещнал македонския президент с фанфари“, призна той.

След срещата си вчера президентите Румен Радев и Георге Иванов дадоха съвместна пресконференция, на която остро разкритикуваха Борисов за нарушения диалог. „Не приемам квалификации, че преча за стабилността в региона“, категоричен бе македонският президент. „Премиерът Борисов си носи отговорност за отказа от среща. Той е премиер на страна, председателстваща ЕС, и постоянно говори за диалог, но с този жест той заема страна и не реализира основната цел на председателството“, заяви той. Решението му за вето върху споразумението с Гърция било продиктувано от действията на премиера Заев, който „не е разбрал негативните последствия от един договор“. „Вярвам, че отговорните органи ще разберат сериозността на състоянието и ще реагират правилно. Надявам се и че каквото и да стане с договора, нашите добри отношения ще продължат“, посочи Иванов в коментар за споразумението за добросъседство между България и Македония.

Според Иванов посещението му в България идвало в много труден момент за Македония, „но точно в такъв момент се разпознават истинските приятели“. „С подписването на договора за добросъседство имаме нов дух между двете страни. Това е позитивен пример за другите страни от Балканите. Благодарни сме на България, че като председател на Съвета на ЕС върна региона на листата на Евросъюза, който ни беше изоставил и много малко внимание посвещаваше на страните от региона, които не са членки на ЕС. Благодаря за тази среща на президента Румен Радев за храбростта и за това, че показа лидерство, което трябва да следят и другите от региона“, подчерта Георге Иванов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране