16.08.2018 | 21:07
Борисов заблуждава за парите за „Хемус“

Чиновниците от Брюксел, а не предишните управляващи, отрязаха магистралата от еврофинансиране

Автомагистрала „Хемус“ се изгражда само с пари на данъкоплатците. Това не пропусна да напомни премиерът Бойко Борисов при откриването на новия строителен участък от 16 км между Буховци и Белокопитово.

По традиция той се оправда за липсата досега на магистрала с предишните управляващи (последните различни от ГЕРБ управляващи, които се занимаваха с този въпрос бяха министрите от кабинета на Пламен Орешарски), които са извадили АМ „Хемус“ от оперативната програма „транспорт“, за да не може да се прави с европейски пари. Така че като заявяват някои голямо желание за предсрочни избори, тези региони да знаят какво са им причинили, както и всички данъкоплатци“, добави Борисов.

Той се направи на разсеян и пропусна факта, че строителството на магистрала „Хемус“ с европейски средства никога не е било възможно, защото тя не е част от европейската транспортна мрежа т.нар. TEN-T мрежа. По тази причина този обект никога не е бил част от проектите за финансиране с европейски фондове. Възможност за такова финансиране има единствено за участъка от София до Велико Търново. Въпреки това премиерът Борисов се опита да финтира ЕС с оправдания за обжалвания на обществени поръчки и проблеми с екоорганизации за строителството на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле, с цел да бъдат пренасочени парите към „Хемус“. Представители на ЕК обаче заявиха, че, докато не бъде завършена магистрала „Струма“, няма да се отпускат пари за „Хемус“.

През септември 2014 г. управляваше назначеното от президента на ГЕРБ Росен Плевнелиев служебно правителство на Георги Близнашки. В него министър на транспорта бе сегашният министър на туризма Николина Ангелкова. Най-вероятно още в началото на 2015 г. България ще започне да усвоява европейските пари за транспортни инфраструктурни проекти, които се очаква да са около 1,9 млрд. евро до 2020 г., но няма да стигнат за изграждането на цялата автомагистрала „Хемус“, заявява тогава тя от Брюксел, където представи намеренията на България за разпределяне на средствата по оперативна програма „Транспорт“.

Според Ангелкова за магистрала „Хемус“ парите от Оперативната програма щели да стигнат само до Велико Търново. Отсечката оттам до Шумен се предвижда да се строи със заем от Европейската инвестиционна банка, откъдето вече имало принципно съгласие за отпускането на кредит. Ангелкова изобщо не пояснява за какъв кредит точно става въпрос.

Няколко месеца по-рано регионалният министър в правителството на Орешарски, Десислава Терзиева, казва, че със  сигурност европейските средства няма да стигнат за „Хемус“, така че трябва да търсим други източници на финансиране, включително и публично-частно партньорство, при условие, че е наличен необходимият трафик. Това предизвика гнева на държавния глава Плевнелиев, който обяви идеята за публично-частно партньорство за национално предателство. А изграждането на магистрала „Хемус“ на концесия беше лансирано още по времето на правителството на НДСВ и ДПС, в което, както е известно, се подвизаваше и самият Борисов в качеството си на главен секретар на МВР. После тази идея се поддържаше и от кабинета на Тройната коалиция.

След идването на власт на ГЕРБ строителството на магистрала „Хемус“ беше предвидено да става с пари от еврофондовете, като тази позиция беше защитена пред Европейската комисия. Брюксел обаче отговори, че с европейски средства може да бъде изграден само участъкът до Велико Търново, който е част от европейски коридор. Освен това за останалите участъци трафикът не бил достатъчно интензивен. Така излиза, че Борисов за пореден път заблуждава обществото за фактическата картина около „Хемус“, за да отклони от себе си обвиненията за забавяне на строителството.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране