21.07.2016 | 21:07
Борисов заема пози, за да се хареса на българите
Външната ни политика била безгръбначна, твърди шефът на БСП

„Премиерът заема пози – казва: „Аз съм за демилитаризация“. Но знае, че това няма как да стане. Просто го прави, за да се хареса на българските граждани, които не желаят флотилия в Черно море.“

Това заяви днес пред БНТ лидерът на БСП Копрнелия Нинова. Според нея българите не искат военни действия, подготовка, използване на България за плацдарм евентуално за военни действия. Тя е 100 процента сигурна в това.

БСП предлага да се започнат разговори с другите заинтересовани страни дали може да се промени политиката в района на Черно море. Нинова заяви, че управляващите демонстрират непоследователност в сферата на външната политика.

Заради нажежената международна обстановка политиците у нас трябвало да прецизират посланията си. Иначе можело да бъдат причинени опасни последици. Последни примери за това били президентът и министрите на отбраната и на външните работи.

Нинова изтъкна, че в предложения от депутатите от БСП проект за декларация по повод събитията в Турция са посочени принципни, общоприемливи неща – че в XXI век властта не може да се взема с военни преврати, а с избори, че искаме защита на правата на българските граждани в Турция, че не бива да се допуска реваншизъм сега и разчистване на сметки, а на основата на закона и конституцията да се вземат мерки срещу преврата, българските институции да се мобилизират и всички да впрегнат общи усилия за защита на националния интерес на България в тази ситуация. „Ние пожелахме национално съгласие в един изключително сложен момент на Балканите. За съжаление, политиците в парламента не показахме достатъчна зрялост дори и в този момент“, отбеляза лидерът на БСП.

Социалистите били готови с вот на недоверие на правителството за политиката в сферата на сигурността. Още в нощта на опита за преврат в Турция обаче те решили да не искат вот. Целта на отказа била да се гарантира максимално националния интерес на страната ни в тази ситуация. „Подадохме тази ръка заедно с декларацията, за да покажем, че поне в този момент българската политическа класа е единна заради България. Не се получи, за съжаление, не ни разбраха“, каза Нинова.

Тя окачестви българската външна политика като безгръбначна и безхарактерна, водена в съгласие с големите на деня. Коментарът бе по повод споразумението със САЩ и Канада, известно като Трансатлантическо партньорство  за търговия и инвестиции (ТПТИ). Социалист номер 1 в България дори поиска допълнителни две минути телевизионно време, за да алармира колко опасно е това споразумение за страната ни. „Това споразумение застрашава интересите на България. Българското правителство няма позиция, а преговорите са на път да приключат“, каза Нинова.

Тя уточни, че опасностите са големи корпорации да съдят държави и държавите да плащат разноските за това, да се приключи с европейското и в частност с българското земеделие. Корпорациите щели контролират законодателството, преди да бъде прието от държавите, чрез създаването на специален регулаторен орган. „Ако европейските лидери допуснат това, включително българското правителство, играят в полза на големите и корпорациите срещу гражданите на ЕС. Това е поредната крачка за разочарование от ЕС. Настояваме българското правителство да има позиция и тя да бъде: първо, да се каже какви ще бъдат последиците за България и второ, да се каже много ясно и с национален характер в Европа тези споразумения да не влизат в сила, докато не се ратифицират от националните парламенти“, категорична бе Корнелия Нинова.

Накрая тя изрази увереност, че ще има обща лява кандидатура за предстоящите президентски избори. Левите партии ще бъдат готови с номинацията в средата на август.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране