17.10.2017 | 19:19
Борисов: Зле сме, но… колко да сме зле?!
Като дойде петък, няма разминаване по „Витошка”, кафе няма празно, пак се хвали лидерът на ГЕРБ

Преди 2 г. контрабандата на цигари беше 34% и затова всичките тези компании напускат България. Сега по техните данни, контрабандата е под 7 върви към 6%. Смятайте, преди колко милиарда черни пари са отивали на година. Това е най-бързо превъртаната стока. Това заяви премиерът Бойко Борисов на дискусия „Бизнесът и правителството в един отбор”.

Не може да си представите какви усилия съм правил, за да събера всички на едно място – данъчни, полиция, прокуратура и т.н., уточни Борисов. Това е голямо усилие, което трябва да го правиш всеки ден. Така че, в това направление – битката с контрабандата – мисля, че надделяхме, но само 2 месеца служебно правителство и 200 млн. по-малко в бюджета, подчерта премиерът.

Във връзка с административната тежест Борисов коментира, че над 100 закона променят сега, за да се облекчи административната тежест – „и това стана”. „Много неща се премахнаха. Бизнесът много добре го знае това. Трябва да помислим. Нашите българи отиват да работят във Франция, Италия. Може ли да си направим така заплатите, че да си останат българите тука? Може със сигурност, защото сега ние сме на критичните 6% безработица. Голяма част от тези 6% са хора, които не искат да работят, защото има абсурдна социална политика. Плащаме за всичко и навсякъде. Около 10 000 деца чрез тази мярка към семействата, която приложихме, влязоха повече в училище, иначе те щяха да останат неграмотни. Сега се оказа, че и миналата година не са посещавали училище някои. След години като пораснат, ще са неграмотни, какво ще работят? Отново ще легнат на социалната система”, каза Борисов и допълни, че в една държава всичко е приоритет.

„Трябва да създадем усещането на хората за справедливост, колкото повече работим в тази посока, толкова по-добре. Като дойде петък, няма разминаване по „Витошка”, кафе няма празно. Зле сме, но… колко да сме зле, като в София не можеш да се разминеш, ама не само в София, но и в Бургас и Варна”, отбеляза премиерът.

Решихме двойно увеличение за учителските заплати, за да ги върнем добрите учители в училищата, а и да мотивираме и децата. Надявам се, че тази инвестиция и вие ще я подкрепяте и ще даде резултат, обърна се Борисов още към бизнеса.

По темата за председателството ни на Съвета на ЕС, Борисов каза: „Председателството е нещо, което… не да ти дадат за 6 месеца властта и да си правиш каквото искаш. Това е ротационно председателство, в което да можем да направим така, че в един консенсусен тон да се опитаме да дадем перспектива, да обясним на колегите в съюза, че народите на тези държави, младите хора, заслужават перспектива. Иначе и те събират куфарите и тръгват нанякъде”.

Ако искаме европейските Балкани да станат неразривна важна част за всички нас, трябва да помогнем, независимо от проблемите на всяка една държава. Ние действително сме пример, подчерта още премиерът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране