15.03.2017 | 12:10
Братът на Карадайъ източва Борино, прибрал над 1,5 млн. лв. от обществени поръчки (документ)
Семейството на формалния председател на ДПС притежава хотел, построен с пари от Министерство на земеделието
Братята Карадайъ. Снимка: 24 часа

Една от фирмите на брата на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ – Ахмед, е прибрала 1 525 743 лв. от обществени поръчки. През последните години, „Комерс-Борино“ ООД печели абсолютно всички търгове на Община Борино, показва справка в Агенцията за обществени поръчки.

Съдружници с по 50 процента от капитала във фирмата са Ахмед Карадайъ и Джамал Чавдърлъ. Куриозното в случая е, че името на ортака на Карадайъ съвпада с това на началник на отдел „Финанси и бюджет“ в Община Борино. Ако лицето е едно и също, то това е тежък конфликт на интереси, защото в случая Джамал Чавдарлъ се явява и възложител, и изпълнител на обществените поръчки. Такъв е случаят с последният търг от юли 2016 г., когото в договора за изграждане на подпорна стена, като общински служител Чавдарлъ дава 157 000 лв. на себе си и на съдружника си в „Комерс – Борино“ ООД Ахмед Карадайъ.

Семейството на формалния председател на ДПС Мустафа Карадайъ притежава хотел, построен с пари от Министерство на земеделието. Майка му Айше Мустафа Карадайъ се води собственик на фирма „Аркадия“ ЕООД, която стопанисва едноименния обект в смолянското село Борино.

Парите са отпуснати от фонд „Земеделие“ през 2003 г., когато депесарят бе зам.председател на Агенцията за следприватизационен контрол. Със сумата от 146 768 семейството на Карадйъ вдига 3-етажния хотел „Аркадия“ със снек бар и зала за конференции. В официалните документи на фонд „Земеделие“ този имот фигурира на името на Айше Мустафа Карадайъ. Дълго време хотелът се управлява от по-големия брат на Мустафа – Ахмед Карадайъ.

Отново през 2003 г. когато е в Агенцията за следприватизационен контрол, настоящият депутат става собственик и на прословутия вече апартамент в София, заради който той ще бъде разследван от прокуратурата. Той е придобил имота за смешните 11 000 лв.

7 коментара

  1. Анонимен каза:

    Като народа ни е тъп какво правиш тук???Багажчето и в Анадола

  2. Ужасно е каза:

    Просто ме е срам от всяка твоя дума.

  3. хаха каза:

    Айде стига сте приказвали глупости бе ,първо в цялата държава се дават поръчки на доверени фирми , няма значение кой е кмета и от коя партия, всеки иска да бъде свършена работата. Мен не ме бърка ако ще баба му да е собственик на фирмата когато нещата се случват.А за апартамента всички депутати си купуват такива ведомствени жилища защото по закон се продават на данъчна оценка за минимална начална тръжна цена. Вземете прочетете 2 книги и после коментирайте.

  4. Анонимен каза:

    Трябва да бъдат изпрявене до стената!

  5. Българка каза:

    Всички депутати и министри, както и партийни ръководители трябва да бъдат подложени на разследване, всички крадат и съсипват държавата. А електоратът проявява овчедушие. Този ламтеж към обогатяване по нечестен начин ни е присаден от османските нашественици, така че Осман асан да не се опитва да защитава една крадлива фамилия, защото хората ще си помислят, че е от тази фамилия или е техен ортак.

  6. Osman asan dps89 каза:

    Tezi izmislotini gluposti za edin dostoen covek ,koito za gurbamu govirqt razni gluposti ,tezi dumi sa izmisltoni ot drugata partiq gerb ciyto iskat da pocerbeqt familiq karadayi

  7. cansu каза:

    Viprosnia sidrujnik e tocno tozi,gospoja Jesi.I vie ste mu sisetka,mislite si ce mojete da budalkate horata.Tozi reportaj koito go e pisal pravilno e pisal.Pisatelia ne e korav,koravi ste vie siselanite mu,pisatela zasto e korav,zastoto mu iskarva mrisotiyite na yave(kolko e kral dirjavata).

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране