24.06.2016 | 15:20
Брекзит в интернет: „Путин е победител“
"Заменям апартамент в Люлин за подобен в централен Лондон!"..

Часове след като стана ясно, че повече от половината гласували в Обединеното кралство са за напускане на ЕС, социалните мрежи бяха изпълнени с коментари по темата.

Символно бе съобщението, което посланикът на Франция у нас Ксавие дьо Кабан, публикува в „Туитър“. Там той обяви, че Русия и нейният президент Владимир Путин са големият победител от решението на Великобритания да напусне ЕС:„И сега, победителят е… Владимир Владимирович! Благодарение на гласувалите за излизане на Великобритания! Това беше много умно, самата идея за референдум…“

На същото мнение е бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол.

Според него резултатът е „гигантска победа за външнополитическите цели на президента Путин“.

Журналистът Светослав Иванов пък задава въпроса кой ли ще започне да събира у нас подписи за референдум за напускане на ЕС и НАТО. „В следващите месеци вълната ще е жестока. Много хора ще ви убеждават колко страшно е в ЕС и НАТО. Следващата стъпка ще е референдум. Кой ли пръв ще започне да събира подписи?“, пише той в социалната мрежа.

Политологът Даниел Смилов също коментира ситуацията: „След преброяването: оставка на Камерън и вероятни нови избори. Борис Джонсън изтегли печеливш билет от народната лотария – той ще трябва да обясни на британците какво точно означава „независимостта“ и кой от кого ще е независим по отношение както на ЕС, така и на Шотландия.“

А малко по-късно намира и „положителни знаци“ в Брекзита: „Хубав ден за българските социологически агенции! С всичките им кусури, никога не са ни поставяли в подобна ситуация като във вече разединеното кралство в ден на вот и то с един прост въпрос – „да“ или „не“. Вярно е, че тъй като Leave позицията не беше „престижна“, хората явно са се колебаели да си я признаят пред анкетьор. Но въпреки това такава неяснота до последния момент, че и след него е поразителна“, пише Смилов.

Председателят на Управителния съвет на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева заключва, че Путин, а и всички крайно десни партии могат да отворят шампанско. „Втората икономика след Германия, ядрена държава, член на Съвета за сигурност на ООН, най – близкият съюзник на САЩ и защитник на свободния пазар – решава да излезе от ЕС. Подчинена на ксенофобията, страха и гнева. Сега ще наблюдаваме какво означава слогън: „Да си върнем контрола.“ Путин може да отвори шампанското. Мари Льо Пен също и всички крайно десни евроскептични партии“, обобщава тя.

Финансовият експерт и българин, живеещ в Лондон Никола Пенев определя Брекзит като позор: „Една голяма демокрация навежда глава пред популизма и широко отваря вратите за варварите в Европа.“

„Поне утре, когато икономиката се свие, Шотландия напусне, цените се качат, а на 1000 километра от Лондон се разхождат руски войски, английският гласоподавател ще може да се успокои, че не се е подал на диктата на учените и експерите“, иронизира ситуацията още Пенев.

Юристът Емил Георгиев пък предлага варианти: „Може би най-добрата възможност, задаваща се в следващите няколко десетилетия 1) да извадим ЕС от дребнотемието на евросредствата и земеделските субсидии и насочим усилия към истински важните теми като икономическа дерегулация, обща външна политика, сигурност и отбрана, миграция;
2) да задълбочим процеса на все по-силна политическа интеграция и демократизиране на механизма за вземане на решения; 3) да оставим британците да сърбат попарата на новопридобитата си незначителност, която вчера надробиха“.

Писателят Марин Бодаков лаконично коментира: „Не е време за злорадство, не е време“. Сред лаконичните коментари се подреждат и думите на журналиста Георги Тошев, по повод съжденията на премиера, че в ЕС ще останем българи, гърци и румънци: „Оптимизъм: България, Гърция, Румъния – оставаме! Къде?!“

Визуалният артист Лъчезар Лазаров, който живее и работи в Лондон коментира ситуацията с краткото: „Заменям апартамент в Люлин , за подобен в централен Лондон!“

Разбира се, социалните мрежи изобилстваха и от вицове, свързани с Брекзит. Така например веднага се появи снимка на известна марка бира с надпис „От времето, когато Великобритания беше в ЕС“.

Масово се споделя и актуалната шега „EU has some free space now. Exactly 1 GB. :)“

„Потресен съм от резултатите! Губещите: ЕС, Великобритания, САЩ, тези, които вярват в ползата от единна, силна и демократична Европа. Победител: Путин“, написа той в „Туитър“.

Карикатуристът Христо Комарницки пък обърна темата към страната ни. Отново в мрежата за кратки съобщения, туй публикува: „3 месеца преди президентските избори българските избиратели не знаят дори кого ще им СПУСНАТ ,но имат очи да критикуват британските граждани“.

Бившият правосъден министър Христо Иванов също обръща темата към България. „Най-важният непосредствен урок за нас от Брекзита: референдумите по наистна основоположни въпроси са кретения. Когато даден въпрос се решава като част от нормалния политически процес – всяко решение е до следващите избори, когато може да се пререши. Когато обществата се опитват да решат един въпрос „веднъж за винаги“ с референдум, всъщност си връзват ръцете, защото се отказват от възможността да го решат внимателно и според развитието на събитията. Не е умно това никак. Най-голямото ни непосредствено предизвикателство – как онези от 200 000 наши сънародници от Англия, които ще искат да останат в ЕС да го направят в България. (Първа подсказка – ако поканата всъщност е за Евразийския съюз – това няма да е никак привлекателно)“, пише той.

Преподавателят проф. Ивайло Дичев попита във Фейсбук пък на какво се радват представителите на лявото. „Много ми е любопитно на какво точно се радват левите днес. Чисто естетическо анти-естаблишмънт злорадство? Очакват задълбочаването на кризата да ни приближи към социална революция? Радва ги перспективата ЕС да се разпадне на феодално-популистки владения? Смятат, че когато големият защитник Европа – либерален пазар си отиде, ще има мегдан за по-тясна политическа интеграция? Че „децата ни“ няма вече да емигрират в ОК?Че когато отслабва Европа се засилва Русия?…“.

Социологът и член на ЦИК Цветозар Томов пък открива взаимовръзка между шотландското и ирландско уиски и политиката. „За пръв път разбрах защо шотландското и ирландското уиски толкова ми харесват. Заради хората ще е. А тези, които пишат за началото на края на ЕС доста и глупавичко избързват, както обикновено, вземайки желаното за действително. Няма brexit, има engexit. Засега. Защото, когато разберат колко лекомислено са загубили United Kingdom, англичаните могат и да се поядосат. И тогава такива като Найджъл Фараж няма да са щастливи, колкото днес. Очакват ни няколко доста интересни месеца и от двата съседни острова. Във всеки случай съм сигурен, че шотландците, ако трябва, ще извадят и чудовището Неси, но няма да напуснат ЕС. Бог да пази кралицата, горката..“, заключва Томов във Фейсбук.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране