24.06.2016 | 20:16
Британците повличат Европа в неизвестност
Очертават се тежки и непредвидими преговори за излизането на Великобритания от ЕС

След 43 години членство Великобритания избра да напусне Европейския съюз. Опровергавайки повечето социологически проучвания, 51,9% от британците гласуваха за излизането на Обединеното кралство от общността, а 48,1% се обявиха срещу това. Това сочат данните след преброяването на бюлетините от всички 382 местни преброителни центрове. Общо 17,4 млн. души са предпочели излизането от ЕС, за сметка на 16,1 млн., които са за оставането в общността.

Категорично в подкрепа на „Брекзит“ гласуваха Англия и Уелс, докато Лондон, Шотландия и Северна Ирландия подкрепиха оставането в съюза. В Гибралтар, който е територия на Великобритания, над 95% се обявиха за оставане в ЕС.

След оповестяването на резултатите британският министър-председател Дейвид Камерън обяви, че ще се оттегли от поста си. Неговият приемник трябва да бъде назначен до началото на октомври тази година. Премиерът обеща да изпълни волята на британския народ, който се обяви за излизане на страната от Евросъюза. Неговото правителство ще продължи да работи до октомври, когато ще се проведе поредният конгрес на Консервативната партия. „Нашата страна се нуждае от нови лидери. Не смятам, че за мен би било правилно да остана капитан, който да стои начело на нашата страна по-нататък. Това не беше лесно решение за мен, но отговаря на националния интерес“, изтъкна Камерън.

„Преговорите с ЕС ще започне новият премиер. Именно той ще вземе решението за това кога да бъде задействан член 50 (от Договора за ЕС, в който се посочва какъв е редът за напускане на ЕС – бел. ред.). Едва тогава ще започне официалният и законен процес за излизането от ЕС“, каза Камерън.

Дейвид Камерън беше основната фигура в кампанията за оставането в ЕС, въпреки че именно той обеща провеждането на референдума по време на последните парламентарни избори в страната през 2015 г. Негова беше и инициативата за предоговаряне на условията с Брюксел по членството на Лондон в ЕС, въпреки че те не дадоха резултат на вота, както Камерън се надяваше.

Не закъсняха и реакциите от водещите европейски лидери и институции. „Настъпи исторически момент, но сега не е време за истерия“, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, като посочи, че политическите последици от британското решение не може да се предвидят. „Искам да уверя всички, че сме готови и за този лош сценарий. От името на всички лидери в ЕС заявявам, че искаме да останем единни, 27 в ЕС. За нас ЕС е рамката на общото ни бъдеще“, отбеляза Туск. Той увери, че няма да настъпи правен вакуум до действителното напускане на Великобритания, защото до момента на отделянето на страната остава в сила общностното законодателство – с произтичащите права и задължения. По неговите думи всички процедури са ясни и очертани в договора за ЕС.

Идната сряда, 29 юни, по време на редовната среща на върха на ЕС в Брюксел 27-те държавни лидери ще се съберат без британския премиер Дейвид Камерън на неформално заседание, за да съгласуват позициите си за по-нататъшните си отношения с Великобритания, съобщи Доналд Туск. Още в неделя дипломати от 27-те страни членки се събират извънредно в Брюксел за подготовка на предстоящите разговори на високо равнище.

„Тъжни сме за решението на британците. Те изразиха своето мнение да напуснат ЕС и това е тяхно суверенно право“, коментира председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. Той съобщи, че евродепутатите ще се съберат следващия вторник, за да приемат резолюция, в която ще дадат своите оценки за резултатите от референдума. В нея ще са описани и стъпките, които ще трябва да се предприемат в бъдеще, посочи Шулц. По думите му днес Евросъюзът се нуждае от стабилност.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер свика спешна среща на ръководителите на ЕС в опит да съгласуват обща европейска позиция след резултата от британския референдум. Европейският съюз очаква от Лондон възможно най-бързо подаване на молба за излизане от общността. Това гласи разпространеното междувременно съвместно изявление на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, председателя на Евросъвета Доналд Туск, председателя на Европарламента Мартин Шулц и премиера на страната ротационен председател Холандия Марк Рюте. В изявлението се подчертава, че Европейският съюз остава единен пред лицето на безпрецедентното решение на Великобритания.

Повечето европейски лидери изразиха своите опасения във връзка с британското решение. Те го определят като политическо сътресение. Някои от тях призовават за провеждането на реформи и защита на единната валута.

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди страните членки да не си правят бързи заключения за британското решение за напускане, тъй като това носи опасност от още по-дълбоко разединение в Европа. „Ние приемаме решението на британците със съжаление. Няма съмнение, че това е удар за Европа и за процеса на европейска интеграция“, заяви Меркел, допълвайки, че тя ще е домакин на разговорите след решението за „Брекзит“ с лидерите на Франция и Италия, в които ще участва и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране