16.06.2018 | 11:32
Бронзовата къща е срамен паметник на глупостта

Съветници от БСП поискаха оставки в Столичната община заради Бронзовата къща – арт инсталацията, която трябваше да бъде вдигната на мястото на мавзолея в чест на европредседателството, а сега ще бъде вдигната в чест на неговия край и предаването на щафетата на Австрия.

Общинските съветници от левицата настояха зам.-кметът Тодор Чобанов да напусне поста си, а шефът на комисията по култура в СОС Малина Едрева да се оттегли като неин председател. Според тях не е ясно как точно са похарчени гласуваните 95 000 лв. за бетонния постамент върху бившия мавзолей, предаде Bulgaria ON AIR. На импровизирана пресконференция пред площадката, на която художникът Пламен Деянофф сглобява елементите, Калоян Паргов обяви, че това е скъп и срамен паметник на глупостта.

Самият Деянофф пък каза, че не е бил разбран по повод скандалните си твърдения във Виена. Той беше заснет да обяснява, че у нас публиката не разбира от съвременно изкуство, а политиците го учат как да заобикаля правилата. „Моята задача е да произведа скулптурата и аз съм готов. Това, което съм искал да кажа аз, от моя гледна точка, беше съвсем друго. Ако е имало недоразумения, съжалявам“, поднесе извинения той.

„Това е политика. Дали е морално и дали е етично да се прави политика от проблемите на един художник, това е друга тема”, заяви Тодор Чобанов, зам.-кмет по културата в Столичната община. Той напомни, че Деянофф има срок да изгради първия етап от проекта до 18 юни, в противен случай общината ще прекрати работата по проекта.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране