15.04.2018 | 0:01
Брюксел ще забрани двойното качество на храните
За да заработи забраната, заедно с другите страни, България трябва да създаде работещи механизми, спиращи пътя на храните с по-ниско качество

Европейската комисия обяви, че ще забрани двойното качество на храната в целия Евросъюз. Това стана след натиск от страните от Централна и Източна Европа. Еврокомисарят по правосъдието и правата на потребителите Вера Юрова заяви: „Ще засилим борбата срещу двойното качество на храните. Изменихме директивата за нелоялни търговски практики, за да пише черно и бяло, че двойното качество на храната е забранено“.

Разследванията на няколко страни в Централна и Източна Европа, включително и България, установиха, че мултинационални компании продават продукти, произведени с по-нискокачествени съставки в новите страни членки на ЕС, със същата опаковка и марка, използвана в Западна Европа.

Храната „с двойно качество“ предизвика сериозна критика от страна на членки на ЕС. Българският премиер Бойко Борисов нарече това „апартейд“. Аз използвах този израз преди него, задавайки въпроса дали няма да въведат и отделни тоалетни за източноевропейците. Нито преди, нито сега, претендирам за авторски права. Нека успехът има много бащи. Когато скандалът избухна, Комисията твърдеше, че качеството на храната не в нейните компетенции, за разлика от безопасността на храните. Като оправдание се изтъкваше правото на бизнеса да използва различни съставки, за да се угоди на различни национални вкусове.

На този фон промяната на позицията на Комисията никак не е маловажна. Но работата продължава. За да заработи забраната, заедно с другите страни, България трябва да създаде работещи механизми, спиращи пътя на храните с по-ниско качество. До един месец Еврокомисията ще предостави методология, а всяка страна члена ще реши коя нейна институция, а това може да бъде и сдружение за защита на потребителите, ще бъде компетентна да я прилага.

Поставих въпроса за това, че не само храните на известни производители в Източна Европа се продават с по-ниско качество, но също миещи препарати. Много българи си купуват прах за пране от Гърция, не заради цената, а заради качеството. Юрова обясни, че след като техният изследователски център си свърши работата за хранителни продукти, тя ги е инструктирала да подготвят методология за миещи препарати.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране