17.10.2017 | 0:01
БСП е разделена на две, няма как да се търпи повече този брутален натиск
Обвини ръководството в "громене на вътрешния враг" и "сталински принципи" на действие

Пореден член на Националния съвет на БСП се изказа изключително остро срещу ръководството на партията. Повод за вълната срещу Корнелия Нинова и нейното обкръжение станаха събитията около последното заседание на Националния съвет (т. нар. пленум) в събота, с което се свика заседание на Конгреса.

“Дали се чува чуждото мнение? Не, не се чува. Нямаше абсолютно никаква чуваемост за тезите, които бяха изказани там“, заяви Явор Куюмджиев в интервю за BiT.

Основен проблем е решението на Нинова да поиска извънреден Конгрес със странни аргументи – обсъждане на алтернативен републикански бюджет на БСП и българското европредседателство. Куюмджиев отказа да отговори защо се случва това, тъй като не искал да спекулира. Според него Корнелия Нинова трябва да даде обяснение.

Явор Куюмджиев отказа да разкрие какво е говорил на пленума Румен Овчаров, който е считан за близък до Нинова, но според медии този път е бил силно критичен към нея.

Вместо това Куюмджиев цитира друг съпартиец: „Ще спомена, един от младите членове на Националния съвет – така, с разтреперан глас каза: Отказвам повече да нося вашата вина и вие да ни убеждавате, че тези, които имат различно мнение от вашето (обръщаше се към ръководството), са лоши и са виновни за нещо. Отказвам да се идентифицирам – цитирам по памет, не дословно – но общо взето това беше настроението. За огромно съжаление, и това се вижда от самите гласувания, вижда се от реакциите след пленума – партията е разделена на две. И това разделение не се създаде от нас, а се създаде от ръководството.“

След въпрос какво означава тази ситуация, ако около Корнелия Нинова има само двама-трима души, Куюмджиев отговори: „Според мен означава, че има тежък проблем в отношението към всички инакомислещи и в начина, по който са заклеймявани и в начина, по който се говори. Г-жа Нинова вчера си позволи да слага стигма и се базира на опорни точки, че, видите ли, всеки, който е против нея, е защото бил „за“ коалиция с ГЕРБ; бил против антикорупцията. Ами не е вярно! (…) Когато се е дискутирала темата за ГЕРБ, всички единодушно сме били против коалиция с тях. Ние не сме малоумни.“

Явор Куюмджиев обясни, че те осъзнават, че масата симпатизанти на БСП не желаят такава коалиция; че това ще е краят на БСП във вида, в който я познаваме и т.н.

След въпрос – дали не хабят излишна енергия, вместо да атакуват ГЕРБ, Куюмджиев отговори: „Категорично! И това е много грозно и ми е много мъчно, че се налага да се случва това, което се случва. Но, разберете, няма как да се търпи повече този брутален натиск – ние да бъдем принудени да сме нещо като гумен печат на решения, които се взимат отвънка. И аз сега пак питам – кой ще го напише този алтернативен бюджет за една седмица. Очевидно, няма да се пише вътре в партията. Нека да кажат къде ще се напише. И тези разделителни линии „ние – те“ го въвежда ръководството. С огромно съжаление го казвам. Наистина вместо да се съсредоточим – има хиляди теми, по които ГЕРБ правят грешки – да бъдем истинската алтернатива, но такава се става само с правенето на политики. Не се става с громене на вътрешния враг, не се става със сталинистки принципи, а с вслушване в хората, които могат и знаят – заедно напред да вървим. Ама – заедно!“

Припомняме, че Явор Куюмджиев е съпредседател на Съвета по финанси, икономика и енергетика в БСП. Той каза още, че бюджетът на държавата се готви от хиляди специалисти и е приоритет на изпълнителната власт и изрази учудването си от идеите на Нинова за алтернативен такъв, при положение че правителството не е предложило все още нищо черно на бяло.

Явор Куюмджиев обвини ръководството, че темата за вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“ е била заметена под килима. Това станало в разрез с правилата в Националния съвет на БСП. Същото се случило и с въпроса за почти повсеместната загуба на частичните местни избори този месец.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране