12.09.2018 | 14:29
БСП гласува срещу прокуратурата, а Цацаров нападна Корнелия Нинова
"Червените" не одобриха годишните доклади, свързани с дейността държавното обвинение, за 2016 и 2017 г.

Парламентарната група на „БСП за България” изненадващо гласува срещу приемането на два годишни доклада за прокуратурата. Впоследствие главният прокурор Сотир Цацаров атакува председателя на формацията Корнелия Нинова заради думите й към ГЕРБ „17 души убихте”, казани миналата седмица по повод катастрофата край Своге.

Днес в пленарната зала бяха обсъждани Доклади за прилагането на закона и за дейността на Прокуратурата и на разследващите органи през 2016 г. и 2017 г.

Самият Сотир Цацаров направи изказване пред народните представители, като обясни какви проблеми има за решаване.  От БСП не проявиха голяма активност в дебата. Единствени те обаче гласуваха с „въздържал се”, всички останали групи бяха „за” докладите. Това бе голяма изненада. БСП често са обвинявани, че са в „прокурорското мнозинство” заедно с ГЕРБ и ДПС. Освен това в правната комисия „червените” бяха подкрепили докладите.

Днес, след гласуването в пленарната зала, в кулоарите на парламента Сотир Цацаров обширно обясни как върви разследването на катастрофата край Своге. 

По отношение на политическите изявления по темата главният прокурор реши да коментира думите на Корнелия Нинова така: „И още един момент – бе казано още нещо. С риск да засегна някой ще кажа и това, което мисля за него. Изтървана бе една фраза. В това, което ще кажа тук, нямам никакви политически пристрастия. Изтървана бе една фраза, която мисля, че звучеше така: „Убихте 17 човека”. Много е лесно да се раздават присъди в тази зала. Ако мога да кажа какво мисля по отношение на нея, ще цитирам един политик, който каза (мисля, че в предаване на една от двете основни телевизии) – „не се прави политически рейтинг върху трупове”. Затова призивът към всички, включително и към тези, които общо взето се упражняват на тази тема, е – ние ще си свършим работата, но не използвайте това за политически цели. Щях да кажа не е красиво, ще кажа направо – грозно е.”

След въпрос това не е ли набеждаване и няма ли да вземе мерки срещу Корнелия Нинова заради обидата й към ГЕРБ, Цацаров отговори: „Обидата е престъпление от частен характер. Набеждаването е приписването на престъпление пред надлежен орган на властта. А съобразно Конституцията всеки народен представител е напълно, щях да кажа безотговорен, напълно неотговорен за това, което изразява като становища.”

Главният прокурор добави: „Извинявайте, ще трябва да кажа още едно изречение. Не може да се иска имунитет за престъпление от частен характер. Не бягам от въпросите ви, давам ви съвсем ясни юридически отговори. Имунитет не се иска за престъпление от частен характер, където прокуратурата не участва. И освен всичко отгоре, току-що казах – народният представител не е отговорен за изреченото от него.”

Любопитно е дали ще има продължение на разменените удари между БСП и главния прокурор.

2 коментара

  1. Рени каза:

    Ако си свършиш работата този път, може и да те запомним с нещои добро.

  2. Илиян каза:

    Още по-грозно ще е, ако се замете под килима случая със Своге и виновните чиновници не си понесат отговорността за своята немарливост

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране