14.12.2019 | 14:59
БСП и патриотите искат отпадане на бизнес даренията за партиите
Националистите ще настояват държавната субсидия да остане, но да има таван от 5-6 млн. лв.

Темата за финансирането на политическите партии скоро ще бъде отново на дневен ред в парламента. БСП и „Обединени патриоти“ са съгласни, че възможността политическите сили да се финансират чрез дарения от бизнеса трябва да отпадне.

По въпроса за партийните финанси се развихри скандал миналата седмица, след като по време на парламентарния дебат по бюджета за 2020 г. държавната субсидия за партиите изненадващо скочи от 1 на 8 лв. за всеки действителен глас. Това стана по предложение на БСП, подкрепено от патриотите, към което неохотно се присъедини и ГЕРБ, тъй като депутатите на Бойко Борисов се уплашиха, че може да се стигне до бойкот на държавния бюджет. Въпреки че си увеличиха държавните пари, партиите в същото време си запазиха възможността да получават дарения от бизнеса и от неправителствени организации, която получиха през юли т.г. вследствие на договорка между ГЕРБ и ДПС.

Сега „Обединени патриоти” са подготвили нови промени в Закона за политическите партии, засягащи партийното финансиране, съобщава bTV. Младшите партньори в управляващата коалиция предвиждат да отпадне корпоративното спонсорство. За сметка на това искат партиите задължително да бъдат финансирани от държавата. Субсидията от бюджета трябвало да има таван от 5 или 6 милиона.

„Основният проблем са огромните суми, които получават големите партии. Някои от тях правят телевизии, други държат пари на сметки, трети подпомагат църкви и джамии”, коментира Искрен Веселинов от „Обединени патриоти”. Според него политическите сили трябва да разполагат с „конкретни средства, свързани с агитация, заплащане на медийни участия, финансиране на местни структури”.

От БСП също ще искат да отпадне финансирането от фирми. „От една страна, партиите могат да станат заложници на частни интереси, а от друга – могат се изкушат да си искат даренията и да рекетират бизнеса”, коментира Крум Зарков от левицата.

От ДПС смятат, че новият размер на субсидията от 8 лв. устройва големите партии. „Ние сме за публично финансиране. Смятаме, че така партиите имат нормален партиен живот. Да имат средства за кампании, но ако ще е под минимума за малките и средни партии, по-добре да се върви към финансиране без субсидия с дарения от бизнеса”, заяви депутатът от ДПС Хамид Хамид.

При всички случаи дебатът ще се води през следващата година, тъй като предстоящата седмица е последната, в която депутатите ще работят през 2019 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране