23.06.2016 | 15:57
БСП и Цв. Цв. се скараха на Бъчварова
Червените поискаха оставката на МВР шефката заради битовата престъпност и Митьо Очите

БСП поиска оставката на вътрешната министърка Румяна Бъчварова заради несправяне с битовата престъпност и с нелегалния приток на мигранти през границата, както и заради новия Закон за МВР.

Това беше обявено в декларация от парламентарната трибуна от члена на партийното ръководство и депутат от вътрешната комисия Красимир Янков. Социалистите дадоха срок една седмица.

„Ръководството на МВР абдикира от противодействието на тази престъпност с декларация, че не е в състояние да обезпечи присъствие на полицаи във всички населени места“, заяви соцдепутатът.

Янков добави към мотивите за смяна на ръководството на вътрешното министерство и провала с организираната престъпност, тъй като и инцидентът в Слънчев бряг очевидно е дело на организирана престъпна група. И се възмути, че Бъчварова нарекла „бизнесмен“ Митьо Очите, който беше прострелян на 8 юни насред Слънчев бряг.

„Какви са последващите действия на отговорното министерство? Министър Бъчварова установи, че ключовият участник е „честен бизнесмен“, характеристика, която му дава две години след като е излежал присъда като ръководител на организирана престъпна група“, възкликна Красимир Янков.

Самата министърка вчера призна след заседанието на вътрешната комисия, на което бе подложена на обстрел с остри въпроси от депутатите, че в страната циркулират 424 организирани престъпни групи. Тя не пожела да каже точно колко от тях са по морето заради активния сезон, но уточни, че били динамични и се местели в цялата страна.

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов се опълчи на БСП. „Искането на оставка на министър Бъчварова е част от политическата риторика на опозицията – да иска постоянно оставки“, заяви зам.-лидерът на ГЕРБ, който е председател на вътрешната комисия в НС.

Цветанов посочи, че на вчерашното заседание на вътрешната комисия колегите му от всички парламентарни групи са имали възможност да зададат своите въпроси към министър Бъчварова и професионалното ръководство на МВР.

„Смятам, че имаше достатъчно добри отговори, които бяха дадени. Имаше и въпроси, които не получиха отговори, които се очакваха. Убеден съм, че усилията, които се полагат, и с новите законодателни промени в Закона за МВР ще разширим правомощията на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, заяви бившият вътрешен министър.

Цветанов отбеляза, че винаги има резон във всяка една критика и трябва да има чуваемост. „Аз съм убеден, че както министър Бъчварова, така също и професионалното ръководство много добре си правят изводи от всяка една среща, която правят във вътрешната комисия“, каза той и поясни, че политиката е да носиш отговорност и да има диалог с всички парламентарни групи, независимо дали са в опозиция, или в управление.

Според думите на Цветанов, ако се започне да се съпоставят периоди в управлението на БСП и ГЕРБ, когато е управлявала сектор „Сигурност“, това ще бъде в негативен план за БСП.

Цветанов посочи, че ще бъде спекулативно, ако се дават оценки, защото те ще отворят възможност за много интерпретации. Той увери, че вицепремиерът и министър на вътрешните работи полага максимални усилия действително да се справи с това предизвикателство. Цветанов коментира, че има желание да се подпомогне работата й с подкрепа за законодателни промени.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране