19.10.2017 | 14:48
БСП иска оставки заради забраната за снимане на оградата на границата
Социалистите ще излъчат филм на депутатката-журналист, Цветанов контраатакува с данни за успехи

Оставките на вицепремиера Валери Симеонов и на вътрешния министър Валентин Радев поиска лидерката на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната й група. Поводът – приетото вчера решение на Министерския съвет, с което оградата на границата става „обект от значение за националната сигурност“ и заснемането й, изнасянето на данни и т.н. се забранява. Въпросното решение бе условно наречено „анти-Елена Йончева“, тъй като депутатката от БСП и журналистка се занимава със съоръжението и твърди, че то е лесно заобиколимо при трафик на мигранти.

Заради първите изявления на Йончева Симеонов я обвини, че подпомага трафикантите и разгласява тайни. Прокуратурата обаче отказа да образува досъдебно производство по сигнала му срещу социалистката. Нинова иска оставките на точно тези министри, защото предложението за новите забрани и вкарването на оградата в списъка с обекти от националната сигурност е тяхно.

„Възникват много въпроси защо се прави това. Какви ще са резултатите и каква е целта? Какво налага сега това съоръжение да бъде обявено за обект на националната сигурност? Това означава ли, че и ние народните представители не можем да поставяме въпроси, не можем да подлагаме на парламентарен контрол министрите, защото оградата е обект на национална сигурност. Контролните органи в България и европейските могат ли да получават информация за изхарчените пари, за потоците мигранти и т.н. Напомням, че за изграждането на оградата са похарчени и европейски средства“, заяви Нинова.

По думите й причината за решението е именно защото от три месеца Йончева „снима кадри говори със свидетели, събра документи, които уличават в корупция длъжностни лица, засне в реално време преминаване на организирани групи мигранти, разговаря със свидетел и този филм показва паднала ограда, отворени шахти, преминаване безконтролно със стълби и под оградата“. „Преди два дни, информирам Народното представителство и българските граждани, депутатът Елена Йончева, разследващият журналист, беше спряна и й беше забранен достъп до свободна територия на българската държава от „Гранична полиция“, каза още лидерката на БСП и поясни, че мотивът на служителите е бил, че Йончева издава тайни

Нинова декларира, че БСП застава зад филма, по който работи Йончева и ще го излъчи. И попита кое е заплаха за националната сигурност – корупцията или свободата. „Да говориш, да мислиш или да питаш. Корупцията или правото да казваш истината за тази корупция? Досега цензурата се изразяваше в заплахи, че ще бъдете освободени от столовете, че ще минат през вас, така, както могат“, коментира лидерът на БСП.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отговори на Нинова от трибуната, пращайки я да „сезира компетентните органи, когато имате достатъчно доказателства“, вероятно имайки предвид разкрития, които е направила Йовчева. По същество не коментира решението за оградата, но обясни, че заБСП декларациите били станали начин „за отклоняване на проблемите на хората“. Цветанов се придържаше към линията как БСП разпространявали „фалшиви новини“ и това се отнася „до всички неверни твърдения, които казахте“, след което заговори за успехите на правителството, повишение на доходите, прекъсване на контрабанда и т.н.

Тъй като по време на изказването на Нинова от „Обединените патриоти“ вдигаха шум, Йордан Цонев отбеляза това от трибуната и припомни на ГЕРБ, че може и да се санкционират това поведение, но представителка на коалиционния им партньор, уличена в трафик на мигранти, се призна за виновна и поиска споразумение с прокуратурата. На това Цветанов каза, че „всеки носи отговорността пред българските институции“. И прехвърли разговора към финансирането на предизборни кампании.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране