19.04.2018 | 0:01
БСП иска отмяна на депутатските привилегии
Корнелия Нинова смята, че са необходими промени в заплатите и почивните дни на народните представители

За отмяната на депутатските привилегии се обяви Корнелия Нинова. Лидерът на БСП подчерта, че позицията й не е продиктувана от популизъм, а е справедливост и осъзнаване. „Това ще покаже дали сме разбрали, че народът ни не приема привилегированата класа. Дали искаме да развържем това кълбо от обвързаности на политика, бизнес, пари, интереси и привилегии. Дали ще бръкнем в тази топка и ще я разкъсаме или народът ще изрита тази топка от терена на политиката и ще пусне нови отбори тук, които да му гарантират по-добро бъдеще“, мотивира се тя от парламентарната трибуна.

Нинова не уточни детайлно подготвяните изменения, но стана ясно, че част от тях касаят формирането на депутатските заплати и отпуска им. „Кой българин, освен политическият елит на страната, работи на заплата, която зависи от ръста на средната работна заплата в страна. 99% от българския народ работи на фиксирана заплата. Ние ще си вдигаме заплатата всеки път, когато се повиши средната. С кое право? Това не е популизъм, това е конституционен принцип за равни права. Това е принцип за справедливост“, заяви Нинова. Тя попита колко души в България почиват над 70 дни и отговори 240, колкото са депутатите. Как може един миньор за тежък физически труд да почива 30 дни, а депутатите да почиват 70, възмути се тя.

През новия парламентарен сезон левицата очаква премиерът да се отчете за протичането на българското европредседателство. Правим политика на парче, правим закони на парче и гарантираме на народа си живот на парче, критична бе Нинова. По думите й БСП ще продължи битката с паралелната държава. В декларация Цветан Цветанов от ГЕРБ похвали кабинета за европредседателството, не пропусна и отново да се заяде с президента Румен Радев. В хвалебствията се включи и коалиционният им партньор – Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“ определи домакинството ни като блестящо.

Веселин Марешки пък обяви само себе си и Борисов за родени лидери. Мустафа Карадайъ призова от името на ДПС управляващите да отговорят приемат ли се адекватни мерки и как се гарантират животът и здравето на българите предвид усложнената международна ситуация.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране