19.02.2017 | 20:48
БСП иска ревизия на дълга на ГЕРБ от 16 млрд. лева
Двата основни стълба в политиката на ГЕРБ рухнаха - строителството на магистрали и еврофондовете, обяви Корнелия Нинова

БСП иска от служебното правителство ревизия на дълга от 16 млрд. лв., които изтегли кабинетът „Борисов 2“. Това обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова на пленум на партията. Искането на Нинова е провокирано от изказване на Бойко Борисов, че взетият дълг е непокътнат и стои във фискалния резерв.

„Отдавна питаме защо правителството на Борисов задлъжня България с 16 млрд. лв. Кой ще връща този дълг? Думите му, че дългът стои в резерва, също са лъжа“, обяви социалистката.
Нинова заяви, че БСП ще изчака пълния доклад на служебния кабинет за ревизия на правителството на ГЕРБ и ще коментира секторно истинското състояние на държавата, в което се намира. Тя коментира само нещата, които са излезли досега за работа на бившите управляващи.

Председателката на БСП е категорична, че двата основни стълба в политиката на ГЕРБ са рухнали – строителството на магистрали и еврофондовете. От констатациите до момента се вижда, че „пътната мрежа не се поддържа, а обществените поръчки за строителство на магистрали са нагласени до такава степен, че само не е казано името на фирмата“, изтъкна Нинова. Тя припомни, че социалистите предупредиха за това преди 5 месеца, но тогава бяха наричани „лъжци“. „Сега излиза истината. Не строят магистрали, а нагласяват обществени поръчки. Затова и качеството им е такова. А къде отиват парите на хората, ще разберем“, категорична бе Нинова.

Лидерът на БСП припомни спрените пари по програма „Наука“ и риска за спиране на средствата в Министерството на земеделието заради забавени обществени поръчки. И за това социалистите са алармирали преди 4 месеца, а бившите управляващи пак са ги нарекли лъжци. Лъжа според Нинова е именно твърдението на ГЕРБ, че строителството на магистралите е правено от държавната фирма. „Държавната фирма е само касичката, през която минаваха плащанията към частните и приближените до властта фирми“, обяви червената лидерка. Във връзка с ОП „Наука“ Нинова припомни сигнала на БСП до бившия образователен министър Меглена Кунева за риска от спиране на програмата, но тя не е разбрала. „ГЕРБ отстояваха със зъби и нокти реформата в образованието, както и програмата, когато ние предупреждавахме за пропуските там. Програмата в земеделието – имало забавяне, защото ние сме били поставили условия отиващото си правителство да не пуска обществени поръчки в последния месец – лъжа. Само за един месец това правителство изхарчи над 2 млрд. лв. А обществени поръчки са пускани и в деня на предаване на властта – 27 януари“, каза социалистката.

В отговор отново на думи на Борисов, че заложеното в управленската им програма е продължаване на старите политики на ГЕРБ, Нинова обяви, че те ще продължават това, „което над 2 млн. българи отхвърлиха с гласуването си на президентските избори“. Тя е категорична, че БСП е алтернативата на старото и го доказва с обновяването на листите си. Председателката на БСП отбеляза, че ГЕРБ излизат на предстоящите избори освен със старата платформа и нейното продължение, но и със старите лица, а при БСП обновлението е 40%.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране