25.09.2018 | 16:44
БСП изпраща експерти в Чехия, за да проучат сделката за ЧЕЗ
Продължаваме да настояваме за 5% ДДС за хляба, подчерта Нинова

Преди месец е имало среща между парламентаристи от БСП и техни чешки колеги. Темата била сделката за ЧЕЗ и подновеното желание на Гинка Върбакова да придобие ЕРП. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова на редовната пресконференция след заседание на ръководството на партията.

„Те ни предоставиха информация за ЧЕЗ. Поискахме среща в Прага, тъй като социалдемократите там са съуправляващи, имат и вицепремиер – ще изпратим група в Чехия – експерти, финансисти, специалисти. Когато се върнат, вярваме обществото ще разбере кой купува, защо го купува и как ще бъдат засегнати близо 3 милиона българи от тази сделка“, обясни Нинова.  „Г-жа Гинка Върбакова се изтегля от управлението на соларните дружества, защото КЗК спря сделката заради концентрация. Тя иска да преодолее тази концентрация и да кандидатства за ЧЕЗ отново“, поясни още тя.

Българите трудно ще понесат ценовия шок на енергоносителите и е наложително да се вземат мерки за подпомагане на бедните, каза в началото на пресконференцията лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя припомни, че шефът на КЕВР Иван Иванов е обявил намерение да се вдигне цената на природния газ с 8%.

„Това ще доведе до увеличение на цените на сигурно всички стоки и услуги. Бихме искали да припомним, че през юли токът поскъпна с 2%. Пак през юли парното поскъпна със 7%, сега имаме увеличение на природния газ с 8 %. Това три пъти увеличение на енергоносители най-тежко ще се усети през зимата. Смятаме, че много трудно българските граждани ще понесат този ценови шок, защото 1,6 млн. души живеят под линията на бедност“, каза още Корнелия Нинова.

Нинова представи и алтернативите на БСП срещу поскъпването на основни хранителни продукти и услуги.

Какво бихме направили ние в такава ситуация, ако бяхме на власт? Има алтернатива. Ще увеличим броя на семействата, които получават помощи за отопление. Бихме увеличили добавките за отопление, които получават 204 635 души, правим ги 400 000, каза тя. Като втора мярка ще увеличим сумата. В момента тя е 374 лева на домакинство, ние ще я направим 403 лева. И пресметна, че това ще натовари бюджета с нови 86 188 000 лв. „Откъде ще ги вземем, ли? От излишъка! На 1 август премиерът Борисов обяви, че има 2,23 млрд. лв. излишък. Това не са негови лични пари. Най-често ги харчи за пътища, които се рушат и за саниране – защото от това се краде. От социални помощи не може, продължи Нинова. При 2 милиона енергийно бедни българи е необходимо да се вземат мерки, за да се помогне на тия хора преди зимния период.

„Продължаваме да настояваме за 5% ДДС за хляба“, подчерта Нинова.

„И да се молят на търговците, и да не се молят, от тяхната воля зависи какви ще бъдат цените на хляба“, каза Нинова. И попита риторично: „Властите ще ходят от магазин на магазин да се молят на търговците да не увеличават цените, ли?!“. „Трябва да сме честни. Българи, невъзможно е държавата да регулира цените на основните стоки“, бе категорична лидерът на БСП.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране