22.03.2018 | 0:01
БСП настоя Борисов да се яви в комисията за ЧЕЗ
Комисията в НС ще иска отговори на редица въпроси около продажбата на българските активи на ЧЕЗ

Премиерът Бойко Борисов да бъде призован пред временната анкетна комисия за ЧЕЗ в парламента, за да отговори как е взето решението за участие на държавата в сделката за ЕРП-то. Сигурно ще се наложи отново да бъде привикана и собственичката на фирмата купувач „Инерком“ Гинка Върбакова. Това съобщи вчера след първото заседание на комисията председателят й Желю Бойчев.

На 27 март комисията, разследваща скандалната продажба на „ЧЕЗ България“ на никому неизвестна пазарджишка фирма, ще изслуша представители на ДАНС, ДАР и Министерството на финансите. Заседанието ще е закрито, тъй като данните от службите за арбитражното дело на ЧЕЗ срещу България и финансирането на сделката са секретни, обясни депутатът от БСП. Заради информацията, предоставена от премиера в секретното деловодство на НС, за институциите, имащи отношение към структуриране и осигуряване на финансирането на сделката, ще поканим българските служби за сигурност да дадат отговор, добави Бойчев. Социалистът очаква нашите служби за сигурност да поискат информация от чешките си колеги.

Комисията ще иска отговори на редица въпроси около продажбата на българските активи на ЧЕЗ, финансирането и произхода на средствата, с които „Инерком“ смята да плати. Ще се проучи работата на българските институции и регулаторите в целия процес, тъй като според социалиста има разминаване между тях. Възможно е едномесечният срок за работа на комисията да се удължи заради огромния обем работа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране