15.10.2017 | 19:14
БСП навлезе в драматичен период след жесток огън по Корнелия Нинова
Вътрешнопартийният разкол стана виден, след като лидерът едва успя да прокара идеята си за извънреден конгрес

БСП навлезе в драматичен период, след като лидерът Корнелия Нинова бе подложена на ожесточен вътрешнопартиен огън по време на Националния съвет (НС) в събота. Заседанието показа, че подкрепата за председателя намалява в НС, опозиционните лагери се обединяват и е възможно в бъдеще да се стигне до блокаж на партийното управление. Нинова едва успя да прокара идеята си за извънреден конгрес. Бившият депутат Димитър Дъбов, който бе и „сив кардинал“ на партията при лидерството на Сергей Станишев, настоя форумът да не се насрочва толкова спешно, а предложението му за малко да мине – бе отхвърлено с 54 гласа „против“, 50 „за“, двама души се въздържаха, голяма част от членовете на НС не гласуваха. Фактическото бламиране бе избегнато единствено поради факта, че Нинова иззе председателството на форума. Пред БНР тя не скри разкола, но опита да прокара разграничение между НС и редовия актив, който стоял близо до нейните позиции.

На заседанието Нинова бе атакувана от доста оратори, сред които Георги Божинов, Петър Мутафчиев и дори Румен Овчаров, трасирал преди време пътя й в БСП. Основните критики към нея бяха, че не се вижда начинът, по който партията ще се добере до властта, припомнено й бе, че е загубила националните и десетки частични избори. Обвинена бе, че разделя БСП, както и че дясната й ръка – Кирил Добрев, кадрува из страната. Нинова получи ехидното и обидно предупреждение „Не мисли, че си най-умната!“, изстреляно от Румен Овчаров. „Нямам претенции, че съм най-умната. Но това не е въпрос на ум, а на слух“, отговори тя пред БНР в опит да обясни, че чува гласа на редовите българи. Според нея опонентите й искали сътрудничество с ГЕРБ и имали особено виждане по темата с корупцията – считали, че я има само в десните партии. „Моля ви да не идентифицирате НС с партийците и с БСП. НС е част от елита на БСП“, заяви Нинова.

Всичките тези драми поставят огромна въпросителна за начина, по който ще се управлява БСП занапред. Съставът на НС може да се избира само на редовен конгрес, а лидерът – пряко от партийния актив, съгласно поправката в устава, наложена през февруари от Нинова. Ако тя загуби мнозинството в НС, вариантът е „управление чрез малцинството“, което означава постоянни пазарлъци с различните лагери. Възможно е на извънредния конгрес, който ще се проведе на 28 октомври, Нинова да поиска вот на доверие. Иначе официално форумът бе свикан, за да обсъжда приоритетите на европейското председателство и да изготви алтернативен бюджет на страната.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране