28.09.2016 | 0:01
БСП обвини властта, че ще създава гета за мигранти
Социалистите настояват държавата да се погрижи за младите семейства, преди да урежда чужденците

Притеснение, че управляващите възнамеряват да създадат гета, с които да привлекат нови мигранти, изразиха вчера от БСП. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че правителството залага етническа промяна на България с трайно заселване на бежанци в българските общини. Изпълнителното бюро на партията е обсъдило информацията за трайно заселване на бежанци в общини с „тежки демографски характеристики“, която бе анонсирана от изпълнителния директор на Националното сдружение на общините в България Гинка Чавдарова преди дни.

Социалистите подозират, че премиерът е поел ангажименти за заселването на арабски семейства в обезлюдени райони на България, като им се обещава пълно битово устройване с жилища и детски градини, защита на здравните права и регистриране в Агенцията по заетостта. „Очевидно държавата се оттегли и се скрива зад общините, които трябва да предложат семейно настаняване на мигранти. Очевидно ще се създават гета, а това е огромна опасност да привлечем нови мигранти“, алармира Нинова. Кой е възложил на общините това, попита тя и уточни, че единственият орган в България, който може да го направи, е правителството. Чавдарова казва, че по нормативни документи тази роля ще бъде поета от общините, кои са тези нормативни документи и кой ги е приел, добави лидерът на БСП. Социалистите се чудят дали

Министерският съвет е приемал такова решение или това е наложено „отвън“.

Нинова коментира, че досега бежанците са ни заобикаляли и са търсели по-добър живот, защото България не им е предлагала това. Борисов им казва директно: „Елате, ние ще ви дадем жилища, училища, личен лекар, социално подпомагане, заетост“, предупреди тя. Нинова смята за висш цинизъм твърдението, че мигрантите могат да решат демографския проблем на България. Независимо от кого е произнесено – от Кристалина Георгиева или от друг, уточни тя.

БСП е изпратила запитване до министъра на финансите Владислав Горанов кои общини са предоставили пилотни проекти за трайно заселване на бежанци и кой е източникът на тяхното финансиране. Социалистите настояват Горанов да им предостави проект за бюджет за 2017 г., за да се види има ли заложени средства за подобни инициативи. Алтернативното решение, което предлагат от БСП, е вместо да заселваме арабски семейства в обезлюдени райони, да предложим условия на българи. Идеята е държавата да закупи обезлюдените жилища, да ги ремонтира, след което да ги предоставя на млади семейства срещу минимален наем. „Прави се инвестиционна програма, която е за производство в тези обезлюдени населени места, за да могат младите български семейства да имат гаранция, че ще имат работа, че държавата ще им даде жилища, училища за децата и социално подпомагане, ако може. Да се погрижим за тези млади семейства, които нямат това и бягат в чужбина, вместо да продължаваме да ги гоним, но да приемаме бежанци и да им предлагаме държавни помощи“, настоя Нинова.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране