19.02.2018 | 0:01
БСП остава твърдо против Истанбулската конвенция
В парламента не бързат да приемат мерки срещу насилието

БСП не възнамерява да промени позицията си спрямо Истанбулската конвенция – въпреки натиска на Партията на европейските социалисти (ПЕС), в която членува. Това показа проверка на „Сега“. Истинското име на документа е Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

В края на януари шефът на женската секция на ПЕС Зита Гурмай прати остро писмо до соцлидера Корнелия Нинова. „Ако БСП не подкрепи ратификацията в Народното събрание, рискува да бъде разграничена като единствената в нашето политическо семейство, която е против конвенцията“, посочи Гурмай. И предупреди, че ще повдигне въпроса на следващото заседание на президиума на ПЕС, ако столетницата не преразгледа позицията си.

Сходно мнение изказа и лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Бившият водач на БСП призова съпартийциите си „да се вслушат в гласовете на партиите от нашето семейство“. Но апелът му очевидно не намира почва.

„На този етап не е обсъждана изобщо и не стои на дневен ред промяна на позицията ни. Ако се стигне до изслушване пред ПЕС, БСП ще изложи своите аргументи“, коментира зам.-председателят на соцпартията Деница Златева пред „Сега“. Тя обясни и тактиката на БСП – законодателните мерки, които се предвиждат в конвенцията, да бъдат приети в българското законодателство, така че да не се обвързва една ратификация с невъзможност да се гарантира защитата на жертви от домашно насилие“.

Пред „Сега“ червени депутати напомниха, че Националният съвет на БСП е възложил на парламентарната група да гласува против ратификацията на конвенцията. Както и да бъдат изготвени законодателни предложения с по-строги мерки срещу домашното насилие и насилието срещу жените като алтернатива на конвенцията. Соцдепутатите вече внесоха такива промени – в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие. Поправките още не са разгледани в ресорните парламентарни комисии.

Междувременно българските социалисти инициираха провеждането на национален референдум за конвенцията. Въпросът за допитването, внесен на 31 януари, е формулиран така: „Против ли сте Народното събрание да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?“. Предложението все още не е разгледано, въпреки че е разпределено в 4 парламентарни комисии.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране