19.06.2018 | 16:27
БСП предлага депутатите да не излизат в лятна ваканция

Необходим е нов модел на грижата за хората с увреждания. Министерство на труда и социалната политика обсъжда три закона: Закон за хората с увреждания, Закон за социалните услуги и Закон за личната помощ. Би трябвало тези закони да го предложат. Това заяви председателят на НС на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. Тя добави, че това се показва и от решение на ВАС, който определя за незаконосъобразно обвързването на размера на месечната добавка с гарантирания минимален доход.

„Единственият начин, по който тази добавка трябва да се определя, са индивидуалните потребности на съответния човек”, уточни председателят на БСП .Тя добави, че противоречията, свързани с новите законопроекти между различните организации, които представляват хората с увреждания и правителството, се задълбочават. „Ние редовно се срещаме с майките на децата с увреждания и тяхната заявка е, че ще протестират до приемането на Закона”, каза още Нинова. Тя добави, че най-важен е Законът за социалните услуги.

„В плана за интеграция и решенията на правителството на Бойко Борисов е записано, че такъв закон ще има до края на 2016 г. Сега е средата на 2018 г., затова настояваме до края на месец юли, този закон, обещан преди две години, да бъде внесен”, заяви лидерът на левицата. Тя призова управляващите да не отлагат и да не лъжат хората с увреждания, че закон ще има до октомври-ноември.

„Абсурд е майките и децата да стоят в палатките до ноември, затова ще внесем предложение- парламентът да няма ваканция това лято, да работи и през август. Не е човешко и нормално – депутатите да лежат по плажовете, а майките с децата да лежат в палатките и по жълтите павета”, каза Корнелия Нинова.

Антон Кутев: Промяната, трябва да се случи бързо. Ако кабинетът не успее да я направи, ние ще го накараме

„Това, за което претендират майките на деца с увреждания, беше обещано през миналата година. Тогава управляващите казаха, че промените в законите ще са готови до февруари, сега обещаха за октомври”- каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Антон Кутев. Той припомни, че още на 15.07 миналата година, социалистите са внесли много предложения, които не бяха приети от ГЕРБ.

„Ако те бяха приели нашите предложения, сега нямаше да сме в тази ситуация. Тогава говорихме за финансите, предвидени за 2018, услугите социален и личен асистент, програми за насърчаване и обучение, както и за развитие на собствен бизнес от хората с увреждания”, припомни Кутев. Народният представител изтъкна още, че тогава е обсъждана и визията на управляващите за ТЕЛК и анализът на индивидуалните оценки на хората с увреждания. „Ако решението, което предложихме преди година, бе влязло в сила, нито една част от разговорите, които се водят в момента, нямаше да са актуални. Голяма част от проблемите щяха да са решени. Промяната, трябва да се случи бързо. Ако кабинетът не успее да я направи, ние ще го накараме”, сигурен е Антон Кутев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране