21.08.2018 | 7:45
БСП събира извънредно НС за кризите със ЗК „Олимпик“ и Търговския регистър

В разгара на лятната ваканция Народното събрание ще проведе извънредно пленарно заседание във вторник, 21 август заради казуса със застрахователно дружество „Олимпик“ и срива на Търговския регистър.

Извънредното заседание бе свикано от председателя на парламента Цвета Караянчева, след като 61 народни представители от парламентарната група на „БСП лява България” се подписаха под настояването на левицата ваканцията на депутатите да бъде прекъсната заради последните събития в страната.

Точките в дневния ред са две. Депутатите ще започнат с предложения от БСП проект на решение за предприемане на действия във връзка с отнемането на лиценза на кипърската застрахователна компания „Olympic Insurance Co. Ltd”.

От 17 август т.г. всички договори за сключени застраховки с дружеството са прекратени автоматично, а заплатените премии за неизтеклата част на договорите подлежат на връщане в рамките на последващото производство по несъстоятелност в Кипър. Заради казуса от правителството поискаха зам.-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн да напусне поста, защото е допуснала пропуски в работата си като ръководещ управление „Застрахователен надзор”.

В проекта си на решение от левицата настояват министърът на финансите Владислав Горанов да търси възможности за възстановяване на платените суми от лицата, сключили застрахователни договори, както и КФН да предостави пред парламента доклад за осъществения над дружеството надзор.

Дневният ред на депутатите предвижда и изслушване на министър-председателя Бойко Борисов във връзка със сигурността на електронните бази данни, съхранявани от Агенцията по вписванията и Министерството на правосъдието. Повод за това стана възникналата криза с Търговския регистър, заради която от БСП продължават да настояват за оставката на правосъдния министър Цецка Цачева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране