20.03.2019 | 0:01
БСП сезира Конституционния съд за Закона за личните данни
Приетият законопроект противоречи на основни принципи и права на гражданите

Депутати от БСП ще внесат утре жалба в Конституционния съд срещу промените в Закона за личните данни, с които се посяга на свободата на словото. Припомняме, че промените бяха върнати с вето от президента Румен Радев, но мнозинството ги прие втори път. Срещу закона остро реагирате множество граждански организации, включително Съюза на българските журналисти и Асоциацията на европейските журналисти.
Промените дават възможност държавни органи и администрации да проверяват медийни публикации, журналисти и документални материали, както и да отказват достъп до информация.

Според приетите текстове ще се преценява дали журналистите законово имат достъп до данните, дали имат право да ги обработват и да ги изнасят, без да нарушават баланса със защитата на личните данни. Проверките за защита на личните данни могат да са както планови, така и по сигнали, включително от медиите. По този начин властта ще има право да сметне всяка една медийна публикация за недостоверна и да започне проверка срещу журналисти и медии.

Вместо да гарантира правото на изразяване, както изисква европейският регламент за защитата на данните, законопроектът ограничава това право. Промените в закона не предвиждат достатъчно гаранции за защитата на основните права, които биха могли да бъдат в колизия със защитата на личните данни и, най-вече, правото на изразяване.

В този смисъл, така приетият законопроект противоречи на основни принципи и права, предвидени в Конституцията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране