13.01.2018 | 17:38
БСП ще гласува против Истанбулската конвенция
Приемането й щяло да е все едно "да се вкарат порно сцени във "Война и мир", смятат социалисти

Червените се скараха за Истанбулската конвенция на закрито заседание на Националния съвет на БСП на Позитано 20. Лидерът Корнелия Нинова се противопоставила на президента на ПЕС Сергей Станишев.  Пленумът е взел решение депутатите от БСП да гласуват против ратификацията. „За“ решението гласуваха 61 членове на Националния съвет, „против“ – 25 и „въздържали се“ – 7.

Станишев защитил ратификацията на конвенцията, обяснявайки важността й и че ако столетницата й се опъне, това ще предизвика внушения, че БСП е антиевропейска партия. Дори намекнал, че това няма да се хареса в Европа и партията щяла да е под угрозата за изключване от семейството на европейските социалисти. Явор Куюмджиев го подкрепил.

Нинова пък му отговорила, че има национални теми, които са над европейските. Освен това му припомнила, че не за първи път партията щяла да е на различна позиция от ПЕС и дала за пример решенията около мигрантските квоти, СЕТА и за санкциите срещу Русия.

Съпартийци на Нинова изразили и атрактивни притеснения, че ратификацията щяла да е „лъжицата с катран, която да се вкара в кацата с меда“ и дори, че приемането й щяло да е все едно „да се вкарат порно сцени във „Война и мир“, твърди News.bg. Според „24 часа“ репликата е на Велислава Дърева.

Заседанието започна с доклад за актуалната политическа обстановка, представен от лидера на партията Корнелия Нинова. Други теми са работата на общинските съветници от БСП по места, както и местниата политика на партията.

„Не търпи отлагане въпросът за насилието на жените“, каза лидерът на ПЕС и член на Пленума на БСП Сергей Станишев пред журналисти преди началото на Националния съвет. „Една четвърт от жените на България под една или друга форма са подлагани на насилие.“

По отношение на позицията на Изпълнителното бюро на БСП против конвенцията, той посочи: „Малко бях учуден от тази спешна реакция, непосредствено след празниците, толкова категорична. Само до преди един месец позицията на Съвета на ПЕС чрез гласуване по резолюцията, където има изричен текст „подкрепяме Истанбулската конвенция“, е подкрепена от БСП“, коментира Станишев.

БСП неведнъж е осъждала насилието, но на 5 места в Истанбулската конвенция има спорни текстове и заради тях бих се въздържал да я подкрепя, каза за „Фокус“ депутатът и член на Националния съвет на партията Георги Гьоков. „Има едно „но“. Заради безхаберието на правителството нашето общество не беше подготвено за тази конвенция. В обществото ни се насади отношение към конвенцията, че чрез нея искат да се прокарат други идеи покрай осъдителното отношение към насилието.“

Гьоков посочи, че трябва да се отговори на притесненията на българския народ, защото конвенцията не се приема еднозначно „Каквото и да е решението на нашия форум, БСП няма как да бъде обвинявана, че е „за“ насилието, защото назад във времето левите движения в България и света са с най-огромни заслуги за признаване на правата на жените. Неведнъж сме осъждали насилието“, поясни Гьоков. Обединението на жените социалистки и Младежкото обединение в партията от година и половина събирали подписи в подкрепа на борбата срещу насилието.

На пленума било предложено партията да не ратифицира конвенцията, но за сметка на това БСП да направи законодателни инициативи от добрите неща в Истанбулската конвенция, касаещи насилието над деца и жени.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране