30.06.2015 | 16:02
БСП ще изчезне, ако не се превърне във водеща опозиционна партия
В България много хора под национализъм разбират непрекъснатото търсене на вътрешен враг в лицето на цигани, турци

Водещ на радио „Фокус“: Какви сигнали даде пленумът на БСП и с какви заявки социалистите тръгват към предстоящите местни избори? Г-н Асланов, пленумът освободи от партийното ръководство Антон Кутев и Кристиан Вигенин. Сигнал ли е това за нов стил и воля, както казва Атанас Мерджанов?
Юрий Асланов: Аз лично не мога да преценя и смятам, че промените в сегашната ситуация не са сигнал в една или друга посока. Просто председателя така е преценил, той има право да сформира своят екип, заради което и получи преобладаваща подкрепа за това си намерение във връзка с тези промени. На мен лично ми липсваше аргументация защо едни се премахват, други се добавят, но както и да е, разбирам, че това е някаква етапна оценка. Той очевидно е човек, който предпочита да подходи с малки крачки, а не радикално. Продължава бавно, бавно да променя екипа си. Не намирам този въпрос за важен и за някакво послание.
Водещ: Рокадите в ръководството сигнал ли са за това на какво ниво е кризата в БСП? Идейно, политическо, личностно?
Юрий Асланов: Не, тези рокади не са продиктувани от кризата и по никакъв начин не могат да повлияят. Това, че партията е в криза, се вижда от всички, в различна степен се признава и от членовете на ръководството. Така или иначе тази година са изборите и предвид на близостта на очакваното събитие, местните избори, времето е много малко и в някаква степен, макар и в криза, партията се консолидира, за да изпълни на ниво важната политическа задача, с която и предстои да се срещне след 3 или 4 месеца. За мен много по-важни решения на пленума останаха в сянка. Съдийки по публикации в медиите, защото акцентът беше сложен върху тези рокади, с които вие започнахте, върху разправията между отделни членове на националното ръководство, но имаше важни политически решения, някои от които могат да сложат доста съществен отпечатък върху политическата панорама през следващите няколко месеца и нямам предвид приетата предизборна платформа, защото тя е продължение на конгресното решение. В някаква степен официализиран документ на база на левите стандарти. Имам предвид декларацията за недопускането на чужди въоръжения на българска територия, както и свързването с тази декларация решения за започване на основна подписка за подкрепа на тази идея. Това остана в сянка, пак подчертавам.
Водещ: На базата на тези важни решения, за които вие говорите, можем ли да очакваме едно променено поведение на левицата?
Юрий Асланов: Надявам се, че да. Има два пътя. Сложните проблеми и предизвикателства, пред които е изправена страната, или да намерят отговор с някаква адекватна политика от страна на левицата, или левицата да продължи да е обърната към себе си, към своите вътрешни проблеми и да потъва в лични дрязги. Аз лично се надявам, че ще изберат първия път.
Водещ: Направи ми впечатление анализ на ваш колега, според когото в някаква степен БСП се самоубива с отказа си да стане патриотична партия и със страха да влезе във националистическата ниша. Има ли такива загадки от пленума, даде ли той подобен курс?
Юрий Асланов: Този дебат върви отдавна и не само в България, а в редица европейски страни за идейното сближаване между социалистическите и националистическите идеи, предизвикани от глобализацията и от посоката на развитие на ЕС. Моето лично впечатление е, че както в България така и в други страни, това идейно сближаване на ниво реторика се съчетава с организационно раздалечаване и като че ли по-скоро класическите леви партии, каквато е и БСП, гледат с известна доза страх и голяма предпазливост на този проблем, поради редицата скрупули и предразсъдъци натрупани във времето. Проблемът е, че в България много хора под национализъм разбират непрекъснатото търсене на вътрешен враг в лицето на цигани, турци и т.н.т. А в момента, по-голямата част, да не кажа почти всички предизвикателства към България както и към други държави, са външни, геополитически. В смисъл на това може да се говори за национализъм съвсем коректно и спокойно за това, че от защита се нуждае националната държава, тъй като глобализацията я заплашва. България е в най-рисковата зона, защото България направо се разпада, тя изчезва. Необходимо е спешно да се вземе нова спасителна политика. В този смисъл „да“ на национализма. Но, „не“ на национализъм, който събаря къщи на цигани или преследва турците или ограничава правата им, заради това, че са етнически различни от мнозинството.
Водещ: Част от национализма с положителен знак ли е решението за стартиране на подписка за недопускане на сили на НАТО у нас?
Юрий Асланов: Не, това е традиционно ляво решение.
Водещ: Ваши колеги наричат предстоящия вот фатален, заради възможността БСП да се възроди или да катастрофира. Но, всъщност ще бъдат ли местните избори своеобразен лакмус, за това какви са шансовете на БСП оттук нататък да се изправи и да продължи?
Юрий Асланов: Несъмнено ще бъдат, но не само за БСП, а за всички партии. Ще направят една проверка дали има някакво променено статукво след парламентарните избори през миналата есен. Това е изпитание за всички партии, особено за парламентарно представените, дали ще покажат някакво движение напред, ще останат на място или назад. В този смисъл, да.
Водещ: Готова ли е БСП да предложи алтернатива на управлението?
Юрий Асланов: Според мен все още не. Това е мое лично мнение.
Водещ: Дали това ще се случи до местните избори?
Юрий Асланов: До местните избори едва ли може да се случи, но в това няма нищо фатално, ако не се случи до местните избори, но ако през следващата година, след местните избори БСП не се върне на терена като водеща опозиционна сила и не покаже опозиционно поведение, което да привлича подкрепата на широки слоеве на населението, тогава вече може да говорим за една по-окончателна фаза на кризата, която вече заплашва партията за самото и съществуване.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране