14.12.2019 | 11:39
БСП ще мисли наказания на гласувалите за Цацаров
Сред причините за разцеплението са лагери, бунт срещу лидера Корнелия Нинова, лобита и зависимости

Лична отговорност от депутатите от БСП, подкрепили Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ, ще търси ръководството на партията днес. Това ще е една от точките, които ще бъдат разисквани на днешния Пленум на БСП.

Парламентарната група на БСП се разцепи при гласуването за предизвестения избор на главния прокурор Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ. 27 от тях бяха “за” 30 – “против” и трима се въздържаха. Сред причините за разцеплението са лагери, бунт срещу лидера Корнелия Нинова, лобита и зависимости.

В своя позиция в края на седмицата ръководството на ПГ “БСП за България” настоя всеки от гласувалите “за” Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ да понесе лична отговорност за действията си.

В документа се припомня, че на събрание на групата от 10 декември с гласуване е прието депутатите на левицата да не подкрепят кандидатурата на бившия главен прокурор за шеф на антикорупционния орган. Против са били само трима депутати. Било решено, който има друго мнение, да се възползва от член 58, ал. 4 на парламентарния правилник и да изрази различната си позиция от трибуната в рамките на 3 минути. Никой от 27-те депутати на БСП, които гласуваха “за” Цацаров, не се обоснова публично.

Парламентарната група на „БСП за България“ има политическо решение за неподкрепа. Всеки, който не се е съобразил с това, носи своята лична отговорност, се казва още в позицията на БСП.

Основната тема на пленума ще са правилата на БСП за избор на лидер.

Друга тема в дневния ред на Националния съвет на БСП е позицията на партията по предложението на ГЕРБ за установяването на „независим прокурор“, който да разследва главния прокурор.

Предложението гласи, че „независимият прокурор“, който ще разследва главния, ще се избира от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. От който обаче главният прокурор е част – с право на глас. „Независимият“ ще бъде „освободен“ от конституционната норма, предвиждаща, че всички обвинители са подчинени на главния прокурор. Очаква се по последната тема Министерският съвет да сезира Конституционния съд още идната седмица.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране