06.12.2017 | 0:01
„Булгартабак“ на ДПС и ГЕРБ заплашва всички, които го свързват с контрабанда
Позицията на тютюневата фирма - като редакционна статия в пеевска медия

Докато МВР и прокуратурата все още чакат да получат официално иначе публично достъпния доклад на турските служби, в който се твърди, че ,“Булгартабак“ е източник на контрабанда, ръководството на компанията отправи неясни закани към политици и медии, които свързват името й с контрабанда.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви във вторник, че вътрешният министър Валентин Радев е изискал доклада за „Булгартабак“ и когато го получи, той ще бъде предоставен на прокуратурата. /“Министър Радев го е изискал чрез съответната дирекция на министерството, защото това е установеният ред от Интерпол. А след това е отправил искане и до турските партньори, за да ни бъде изпратен“/, каза Цацаров.

В отчета си за 2016 г., публикуван на сайта й на английски език, КОМ заявява, че е изготвила доклад за „продуктите, идващи от българската компания „Булгартабак“ и превърнали се в източник на контрабанда в нашата държава“, който е бил изпратен до Интерпол. Засега версията на МВР и прокуратурата е, че не предприемат нищо, защото не са получили документа по официален път. Миналата седмица вътрешният министър първо твърдеше, че в доклада на KOM, който не бил чел, никъде не се споменава за „Булгартабак“. На следващия ден призна обратното, но пък подчерта, че компанията е упомената като източник, а не като организатор на контрабанда. „/Той („Булгартабак“ -бел.ред.) може да е източник, но да минава през две други държави, където сме ги дали официално, и да влиза в Турция. Никой не е казал откъде. Когато изясня това, тогава ще кажа: „Да, ние сме виновни./“, коментира Валентин Радев на 1 декември пред Нова тв, който иначе не е запознат с доклада.

Тази защитна версия – че „Булгартабак“ е споменат само като източник на контрабанда, е застъпена и в официалната позиция на компанията, разпространена във вторник. Тя е изпратена до президента, председателя на Народното събрание, Европейската комисия, Европейската служба за борба с измамите, както и главния прокурор Сотир Цацаров.

Позицията на „Булгартабак“ – като редакционна статия в пеевска медия

Ръководството на холдинга декларира, че приватизацията на компанията е извършена прозрачно, че тя не участва в контрабанда на тютюневи изделия, а сред собствениците й няма депутати и политици. Позицията е в отговор на писмото на лидера на „Да, България“ Христо Иванов до същите тези институции от 30 ноември, с което той настоява да се разследва контрабандата на български цигари и приватизацията на „Булгартабак“. Официалната позиция на холдинга следва всички опорни точки на медиите на депутата Делян Пеевски и е написана в сходен стил.

Посочва се, че през последните години „Булгартабак“ е „изправено пред безпрецедентна по своя характер негативна медийна кампания, основаваща се изцяло на инсинуации, които нямат нищо общо с действителното фактическо положение, но които целят, както да увредят реномето и пазарите на холдинга, така и да осигурят поводи за атакуване на легитимните държавни органи и институции в България“.

По същия начин, през март м.г. „Булгартабак“ оправда решението си да спре износа за Близкия Изток с „негативна медийна кампания“ от страна на „медийната група „Капитал“. Оттеглянето на компанията от основния й пазар стана след публикации в турски медии, цитирани от български, за възможно финансиране на терористични организации чрез контрабанда. По същото време Турция издаде забрана за влизане в страната на депутата от ДПС Делян Пеевски и почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

„Организатори и изпълнители на тази кампания са медиите, свързани с бизнесмена Иво Прокопиев и кръга „Капитал“, неправителствени организации, получаващи финансиране от чуждестранни фондации, както и поставени в зависимост от тях български политици и политически партии“, посочват мениджърите на тютюневия холдинг и допълват, че „особено активна тези дни е политическа партия „Движение Да България“, начело с нейния лидер Христо Иванов“. „Свидетели сме на публично свързване от тяхна страна на името на „Булгартабак“ с твърдения за контрабанда, участие в нерегламентирани контакти, неясна собственост, включително инсинуация за връзки с терористични организации. Нещо повече, организират се среднощни провокации, внасят се писма в Народното събрание, настоява се за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност при Президента и други напълно несъстоятелни действия“, се казва в позицията.

Миналата седмица имаше протестна акция на „Да, България“, които „прекръстиха“ „Булгартабак“ на /“CONTRABANTABAC: Corruption Without Frontiers“. Надписът беше поставен пред офиса на компанията. Дружеството отбелязва, че „всяка невярна или заблуждаваща информация, разпространена публично, е в състояние да навреди изключително много върху реномето на дружеството и да се отрази върху пазарната му капитализация“.

Ръководството на „Булгартабак“ се заканва, няма да позволи на „хора като Христо Иванов, който не работи и съществува единствено благодарение на чуждестранни грантове, да мародерстват върху истината и да манипулират общественото мнение“. „Собствеността на дружеството многократно е декларирана от наша страна пред регулаторните и други компетентни органи, като е била обект и на проверки от тяхна страна. Между собствениците няма присъствие на български депутати или политици“, продължава позицията.

През март 2016 г. Пеевски продаде миноритарния си дял в „Булгартабак“ на дубайското офшорно дружество TGI Middle East FZE, което през март 2014 г. беше посочено като собственик на лихтенщайнската офшолрка Livero, която купи 100% от виенската BT Invest – собственикът на 80% от „Булгартабак холдинг“. След сделката от пролетта на м.г. над 90% от

собствеността на дружеството остана скрита зад компании с неясен собственик. Мениджърите на компанията твърдят също, че дружеството никога не е изнасяло своя продукция за контрагенти от Турция: „В посочения документ от КОМ също никъде не се споменава, че „Булгартабак“ участва, със свои действия по какъвто и да било начин, в контрабанда на цигари на територията на Турция. Евентуални нерегламентирани продажби от страна на трети лица на цигари с марките на „Булгартабак“ в която и да е държава, не може формално и необосновано да се вменява във вина на дружеството“.

Категорично заявяваме, че сме готови да отстояваме пред обществото репутацията и доброто име на „Булгартабак“, пишат шефовете на дружеството, които си служат, описвайки хората, срещу които е декларацията, с фрази, между които „група манипулатори“, „професионални протестъри, финансирани от чуждестранни фондации“, „приватизатори“ на националното богатство, които работят изцяло срещу интересите на обществото“ с „нечисти намерения“.

1 коментар

  1. българка каза:

    Между собствениците няма присъствие на български депутати или политици“, продължава позицията.
    Ами нека тогава да се направи разследване на тази „скрита“ за нас, българите, приватизация и да се запознаем със собствениците-лихтенщайнската офшолрка Livero, за да не „хвърляме кал“ по нашето „галено“ коледно прасенце…пък може и да не го заколим и тази Коледа, а ча-а-ак догодина….

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране