27.08.2016 | 0:21
Бунт в двора на Кладнишкия манастир
Местните хора скочиха срещу отец Рафаил и го обвиниха, че е превърнал светата обител в бунище

На протест в двора на Кладнишкия манастир се събраха вчера местни хора и обявиха, че светата обител се е превърнала в бунище, съобщи Нова телевизия. Те обвиниха отец Рафаил, че стопанисва лошо сградата.
По време на протеста се стиг

на до намесата на полицията, която трудно удържа събралата се тълпа, която искаше да линчува отеца. Хората споделиха, че многократно са давали дарения на храма – както парични, така и предметни, включително и скъпи и ценни икони, но няколко дни след това всичко изчезвало безследно. Представители на Софийската митрополия посетиха Кладнишкия манастир и обещаха да бъдат взети спешни мерки.

Дворът на манастира е обрасъл, а в помещенията е безпорядък от мебели и съдове, като част от стаите са и с разрушени тавани. Повече от половин година на практика никой не се грижи за светата обител, алармираха жителите.

Хората събират подписка заради състоянието и лошото стопанисване на манастира, която ще изпратят до Светия синод. Те са пуснали призив и във фейсбук с актуални снимки и видео. „Хора, нека не позволяваме разрушаването на духовния дом, построен през ХІІІ век“, гласи призивът. „Манастирът „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в полите на Витоша над село Кладница е построен с много труд и вяра от нашите предци и е оцелявал в много по-трудни времена. Срам за всички нас е, че днес е потънал в бурени, боклуци и мизерия“, допълват организаторите на инициативата.

Преди близо година бе спрян и токът в светата обител. Проблемът бе заради ежемесечните непосилни за плащане сметки, като натрупаният дълг бе от 1800 лева. Тогава, след отправени призиви за помощ и направени дарения, дългът бе погасен. Вчера стана ясно, че отец Рафаил е получил и покана от Министерството на културата да кандидатства с проект за реставрация на иконите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране