01.10.2018 | 11:34
Бурята „Зорбас” удря България, оранжев код в 5 области
За още 13 области НИМХ е обявил жълт код за опасно време днес

Оранжев код за силни валежи е обявен днес за 5 области – Варна, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. Оттам циклонът „Зорбас”, който опустоши Гърция, преминава над България. Количеството дъжд в тези райони може да надхвърли 50 литра на квадратен метър.

За още 13 области Националния институт по метеорология и хидрология е обявил жълт код за опасно време днес. Това са Пловдив, Смолян, Пазарджик, Стара Загора, Габрово, Сливен, Велико Търново, Търговище, Шумен, Русе, Разград, Добрич и Силистра.

Над останалата част от България, включително столицата София времето ще е облачно, но дъжд не се очаква. Валежите в източната половина от страната обаче ще продължат, а в крайните източни райони ще са значителни. Ще духа слаб, в Източна България умерен североизточен вятър.

Максималните температури ще са между 16° и 21°, по-ниски в Североизточна България – между 12° и 15°. Атмосферното налягане ще се понижава и ще е по-ниско от средното за месеца.

По Черноморието ще е облачно и дъждовно със значителни валежи. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са 19°-21°. Вълнението на морето ще е около 3 бала. Температурата на морската вода е 21 -22°.

В планините ще е предимно облачно и дъждовно. Значителни валежи ще има в Източните Родопи, Странджа и Сакар. Ще духа умерен, временно до силен югоизточен вятър, който след обяд в масивите от Западна България ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 14°, на 2000 метра – около 8°.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране