30.07.2015 | 19:50
Бюлетин за напредъка и успехите на ГЕРБ напук на демагогията
Пълно сливане със събеседника

Радио „Фокус“: Свидетели сме на ударен парламентарен финал на лятната сесия. Заместник-председателят на Комисията по бюджет и финанси в НС Диана Йорданова обобщава политическия парламентарен сезон. До последните минути ще работи НС, важни законопроекти се приемат. Как вие определяте този парламентарен сезон? Какво от него отделяте като най-важно?

Диана Йорданова, ГЕРБ: Изключително активен, работещ сезон, в който се направиха доста значителни промени в изключително голямо количество закони. Беше даден старт на изключително важни реформи. Като тук не мога да не отбележа гласуваната до късните часове във вторник на пенсионната реформа. Не трябва да се забравя и огромният труд, който положиха колегите в Комисията по образование за нов Закон за образование, който поради изключителната си сложност, за съжаление, не можа в този сезон да мине през пленарна зала. Но така или иначе на второ четене той е гласуван и септември месец започваме с него. Нещо изключително важно – направихме законови промени, стабилизиращи банковата система, избор на нов управител и подуправители. Въобще мога да продължа в тази посока, но едва ли ще ни стигне времето. Изключително работещ сезон за парламента.

РФ: Може би, г-жо Йорданова, най-знаков за сесията беше постигнатият консенсус по промените в Конституцията, с който на практика се дава тласък и надежда за осъществяване на реформата в съдебната система. Всеки, който попитате, струва ми се, би ви го казал.

ДЙ: Разбира се, това е един от основните моменти в работата на НС. Изключително знаков момент. Знак към българското общество, че действително ние желаем да настъпи тази промяна в съдебната система, промяна, от която цялото общество се нуждае. Нещо повече – това е тема, по която сме били критикувани във всичките доклади, които идват от ЕК. Така че това е още един добър знак, който се надявам в началото на септември също да финализираме вече с преки текстове. (…)

РФ: Нека да се върнем и на избора в сряда на подуправители на Централната банка. На практика вие подкрепихте и очаквахте този избор. Как обаче ще коментирате реакцията на вашите партньори от Реформаторския блок и Патриотичния фронт, които не го подкрепиха? (И ГЕРБ си го прокараха с подкрепата на ДПС; ДПС е нещо средно между либерален партньор и конструктивна опозиция – б.р.)

ДЙ: За голямо съжаление, при този случай демагогията надделя над експертния дебат в НС. За мен това се прави с една-единствена цел – извличане на политически дивиденти, може би в контекста и на неофициално стартиралата вече кампания за местните избори… За съжаление, експертността и въобще експертният дебат отсъстваше. Но на практика това, което предстои да се случи там, както вече споменах, ако в работата си през следващата година-две г-н Радев успее да възстанови имиджа на БНБ, доверието, което беше изгубено в последната година, ако оценката на активите на банките – стрес тестовете минат успешно, това ще бъде атестацията за нашия избор. Защото пък от друга страна, това ще бъде и най-добрият сигнал както за вътрешните, така и за външните инвеститори, за които всички на практика се борим. Така че поведението на колегите, мисля, че не подлежи повече на коментар. Истината е, че сме разочаровани от липсата на подкрепа от тяхна страна, но в крайна сметка това е коалиционното управление.

РФ: Направихте нещо изключително важно, г-жо Йорданова: дадохте и политически знак, а той е знак и към самия г-н Радев, че тогава, когато подходиш към някого с доверие, той е длъжен да ти отговори със същото чрез своята работа. Много е лесно, когато не познаваш структурата, правомощията, задълженията в дадена институция да хвърляш обща вина и изобщо да отстраняваш качествени хора. Това е изключително важно и може би това е един от приносите на ГЕРБ в тази сесия. Не знам дали вие смятате така, но аз поне като журналист така го разчитам.

ДЙ: Така е. Това беше и смисълът на всичко, което говорих до преди малко.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране