21.10.2019 | 20:48
Частна фирма събира такса „локва“ по границата с Турция
Държавната агенция по храните плаща милиони на посредника, който я замества в дезинфекцията на автомобилите

През 2013 г. скандалът със „златната локва“ и такса „дезинфекция“, събирана от автомобилите на границата с Турция, разтърси България, „взе главата“ на тогавашния шеф на агенцията по храните и влезе в прокуратурата. Оказва се, че 6 години по-късно „златният гьол“ продължава да работи с пълна пара – всяко влизащо от Турция МПС минава за обеззаразяване през пръскалката, като плаща за „услугата“. Леките коли например дават по 5 лева, а камионите и автобусите – в пъти повече. Таксата е държавна и би трябвало да се администрира от БАБХ, но на практика се събира от частна фирма, която получава за това комисиона. Фирмата посредник е същата като през 2013 г. – „Пи. Еф. Си.“ ЕООД. Събирането на пари за дезинфекция е единствената дейност на дружеството, което според собствения му финансов отчет разполага с две машини за по 1000 лева и с 38 души персонал. Срещу тези скромни активи стои впечатляващ бизнес модел – приходите на дребното ЕООД за 2018 г. са 10 млн. лева, а печалбата му след облагане надхвърля 8 млн. лева.

„Златният гьол“ отново клокочи. Корупция при ГЕРБ? Моля ви се, няма такова нещо“, коментира гневно във Фейсбук Виктор Лилов, който преди дни бил таксуван с 5 лева на влизане в България през ГКПП „Капитан Андреево“. Той припомня, че през 2013 г. БАБХ със странна процедура повери събирането на таксите за дезинфекция на „Пи. Еф. Си.“ и че по онова време собственик на частната фирма бе Лидия Любенова, балдъза на сенчестия бизнесмен Красимир Каменов-Къро, емигрирал в Южна Африка. Сега собственикът е друго лице, но печатницата за пари работи все така безотказно. „Пи. Еф. Си.“ впрочем е получила концесия за събирането на такса „локва“ и на други две ГКПП-та на браздата с Турция – при Лесово и при Малко Търново, показа проверка на „Сега“.

Не е ясно защо БАБХ е опряла до частна фирма – при положение че на границата с Турция така или иначе има пунктове за ветеринарен контрол със служители на самата БАБХ. Не е ясно и защо посредникът получава такива щедри комисиони – например от 5-те лева, които леките коли плащат, 4 лева са държавната такса за обеззаразянето, а 1 лев остава за събирача „Пи. Еф. Си.“, чиято основна задача е да държи локвата в готовност за пръскане на автомобилите и да я зарежда с препарати. При тези скромни разходи не е чудно, че дружеството се радва на космическа рентабилност – от всеки 1 лев приходи печалбата му е 0.84 лева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране