17.08.2018 | 22:02
Частна фирма ще оптимизира МВР

Държавата дезертира от управленски функции, искаме оставката на Валентин Радев, заявиха от БСП

МВР е обявило обществена поръчка, чрез която да възложи на частна фирма да предложи мерки за оптимизация на системата и реорганизация на процесите във ведомството. За това алармира зам.-председателят на БСП Кирил Добрев. Той бе категоричен, че след поредния скандал в системата на МВР оставката на вътрешния министър Валентин Радев е наложителна.

С въпросната обществена поръчка на МВР държавата дезертира от управленски функции. Добрев разказа, че от няколко дни екипът, който пишеше „Визия за България“ в сектор „Сигурност“ се занимава с обществена поръчка, обявена от МВР за близо 1,5 млн. лв. Договорът касае „оптимизация на вътрешноорганизационните процеси в МВР и реинженеринг на процесите“. Отворих речника, защото МВР си служи със странни и сложни думи. Това е цялостно преосмисляне и пълно препроектиране на процесите, добави Добрев.

В държавата на ГЕРБ вече приемаме за нормално IT специалист да купува ваксини и да ваксинира овце и кози. Свикнахме, че е абсолютно нормално съдържателен на фризьорски салон и козметичка да надгражда системата на Търговския и имотен регистър. Днес стигаме нови висини. Ние всъщност аутсорстваме дейност. Не просто товаро-разтоварна, ние аутсортсваме управленска дейност с тази обществена поръчка, обобщи ситуацията зам.-председателят на БСП.

Министерство с милиард бюджет и 60 хил. служители, Академия на МВР с милиони бюджет – това е абсолютно нелепо. Това е признание, че Радев и политическото ръководство са некомпетентни, каза още Добрев.

Освен нелепо, това е и опасно, защото касае националната сигурност. Това е абсурдно, да се повери на частна фирма, коментира от своя страна Корнелия Нинова. Кирил Добрев разкри и колко са възмутени полицаите, които коментирали помежду си последната хрумка на вътрешния министър в затворена група във Фейсбук.

„Спрете веднага обществената поръчка, министър Радев, и не ни мъчете повече“, гласи пост на служител на МВР, цитиран от Добрев. Той настоя цялото ръководство на МВР, водено от министър Радев публично да се извинят на всички служители от системата.

Само преди една година ГЕРБ имаха обещания и стратегия за МВР – във всяко село полицай. Ако не дай си Боже реинженерингът каже, че не може полицай във всяко село – какво правим. Тук сливаме политическото с нещо съвсем различно. Това е признание, че Радев и политическото ръководство са некомпетентни, подчерта Добрев. Той поясни, че изниква въпросът защо управляващите не се опрат на професионалното ръководство и дали смятат, че то е некадърно.

Няма как една година след спечелването на изборите, ти да правиш реинженериг на системата. Това е тотална подмяна на вота, категоричти са от левицата. Според Кирил Добрев става въпрос за начин, по който да оправдаят съкращения в МВР.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране