05.12.2017 | 20:22
Чехия осъди „фаталната жена”, предизвикала политическа криза
Бившата шефка на кабинета на премиера и негова любовница получи условно наказание от 2 г. затвор за злоупотреба с власт

Съд в Прага наказа с условна присъда от 2 години придобилата слава като „фаталната жена на чешката политика“ Яна Нагиова, която предизвика криза във властта през 2013 г. и сложи край на политическата кариера на тогавашния министър-председател, консерватора Петер Нечас. Тя беше шефка на кабинета му и любовница с амбиция да стане негова съпруга на всяка цена. И за да постигне целта си, Нагиова си е позволявала да се възползва от служебното си положение, за да компрометира съперницата си за сърцето на Нечас – законната му съпруга Радка. През 2012 г. тя нарежда на разузнаването тогавашната премиерска съпруга да бъде следена. Действията й са разкрити година по-късно след зрелищна полицейска операция и ареста на 8 души, сред които и самата Нагиова.

Преди дни Яна Нагиова беше призната за виновна по отправеното й обвинение в злоупотреба с власт. Основният мотив, който стои зад деянията на подсъдимата, е дълбоката й омраза към вече бившата съпруга на тогавашния премиер,

категорична беше съдийката по делото Павла Хайкова при произнасянето на наказанието. Според защитата на подсъдимата обаче определяното от прокурорите като незаконно събиране на данни всъщност е било контраразузнавателна спецакция, чиято цел била да се открият съмнителни лица около Радка Нечасова. Подсъдимата не присъства в съдебната зала в Прага при четенето на наказанието й. Освен условната присъда от 2 г., съдът й забрани в продължение на 5 години да заема висши постове в държавната администрация. Адвокатът й Едурад Бруна заяви, че вероятно присъдата ще бъде обжалвана. Клиентката му пледираше, че е невинна.

Заедно с бившата шефка на премиерския кабинет присъди бяха произнесени и на тримата служители от разузнаването, които са изпълнявали нарежданията на Яна Нагиова по онова време. Милан Команда, Онджей Паленик и Ян Похунек бяха признати за виновни, че незаконно са шпионирали премиерската съпруга. Бившите членове на Службата за военно разузнаване на Чехия също получиха условни присъда между 18 и 20 месеца, както и забрана да работят в разузнавателната сфера за срок от 5 години. И тримата могат да обжалват наказанията си. Тогава Ондржей Паленик и Милан Кованда заемат ръководни постове в чешкото военно разузнаване и решението им да изпълняват нареждания от чиновничката Нагиова изглеждаше абсурдно, коментираха местните медии. Тя изобщо няма правомощия да ги ръководи, но те са изпълнявали заповедите й.

Прокуратурата настояваше за ефективни наказания от по 3 г. и 10 месеца затвор за обвиняемите.  Условните присъди на обвиняемите всъщност са четвъртото решение, издадено от окръжен съд в Прага по случая. Преди около година подсъдимите бяха обявени за невинни, но след обжалване от страната на прокуратурата, решението беше отменено. През юни 2014 г. съд в Прага осъди по бързо производство на 1 г. условно Негиова за злоупотреба с власт, но прокуратурата обжалва наказанието и така започна стандартната процедура, проточила се няколко години.

Яна Негиова, която успя да се омъжи за Петер Нечас още през есента на 2013 г. и прибави неговата фамилия към името си, е подсъдима по дело за корупция. Предстои то да бъде разгледано. Заедно със съпруга си и бившият високопоставен правителствен чиновник Роман Бочек тя ще се изправи пред Темида заради обвинения в корупция, съобщи изданието „Праг дейли монитор“. Според прокуратурата бившият премиер е предложил през 2013 г. на трима „непослушни“ депутати от ръководената от него по онова време Гражданска демократическа партия високи постове, за да се откажат от депутатските си кресла. Те се противопоставяли на предлаганото от правителството му повишаване на данъците. За да прокара политиката си, Петер Нечас им предложил да напуснат парламента, като в замяна бъдат назначени на апетитни постове в държавни компании. Нагиова е била свързващото звено между участниците в незаконните договорки. Самият Нечас отхвърля повдигнатите срещу него обвинения с довода, че случаят с тях е „най-обикновена политическа сделка“.

Бившият чешки министър-председател Петер Нечас, поел властта през 2010 г., подаде оставка на 16 юни 2013 г. – три дни, след като звеното за борба с организираната престъпност обискира офиси в правителствени сгради и арестува шефката на кабинета му Яна Нагиова. При спецакцията Службата за борба с организираната престъпност арестува общо 8 високопоставени държавни чиновници от обкръжението на Нечас. Разкритията от разследването, продължило година и половина, разтърсиха из основи чешката политика, а анализатори заявиха, че политически скандал от такъв мащаб страната не е преживявала през целия посткомунистически период. Два дни преди фаталния 16 юни 2013 г. Петер Нечас официално обяви, че се развежда с майката на четирите си деца Радка, с която бяха женени от четвърт век. Разводът стана факт през септември 2013 г. и дни по-късно той мина под венчило с Яна Нагиова, която оттогава се представя с фамилията Нечасова. На повечето от съдебните заседания по делото за злоупотреба с власт, бившият премиер беше неотлъчно до половинката си.

1 коментар

  1. българка каза:

    Пример за това, че „любовта е сляпа“, а мъжете са обикновени „патки“…Акъл- море,глава -шамандура, или акъл море, патки пасе.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране