27.11.2015 | 10:23
Ченалова: Янева беше близка с Делян Пеевски
Уволнената съдийка не разпознава кой е мъжа от последния публикуван запис

Владимира Янева имаше близки контакти с депутата от ДПС Делян Пеевски и не го е крила, заяви бившата й колежка Румяна Ченалова, която бе уволнена дисциплинарно. Тя коментира това по повод последния запис, публикуван снощи от сайта „Биволъ“, в който участват както двете, така и непознат мъж. В него отново се обсъжда отстраняването на Янева като шеф на Софийския градски съд заради делото “Червеи“, като този път тя казва, че „Делян е разговарял“ и с главния прокурор, и с премиера за това.

Пред Нова телевизия тази сутрин Ченалова потвърди, че най-вероятно Пеевски е споменатият Делян и предположи, че той е разговорял с главния прокурор и премиера, за да защити Янева.

Самата Ченалова отрече такива връзки:

„Никога не съм търсена от политици, аз съм твърде малка, за да ме търси някой. Никога не съм приемала, че е нормално да има каквото и да е вмешателство в суверенитета на всяка една от трите власти. От записите личи, че определени хора от трите власти решават определени въпроси или съдби по един нерегламентиран начин”.

След като вчера заяви пред Висшия съдебен съвет, че Янева е „намеквала елегантно“ някои търговски дела да бъдат решавани по определен начин, днес Ченалова обясни, че натискът е ставал не чрез нареждане, а чрез проявяване на интерес, или подмятане, че някой се интересува от изхода.

Ченалова бе категорична, че не тя е правила записите, нито ги е публикувала:  „Не съм сигурна дали на записите се чуват откъси от един разговор или от няколко“, добави бившата съдийка с две обвинения.  Ченалова каза още, че няма правно основание главният прокурор да бъде проверяван и той ще може да контролира проверката, а при това положение не би могла и не желае да съдейства на подобно разследаване.

Ето и основното от последния запис, в който отново се споменава името на председателя на ВАС Георги Колев и Иво Дачев – съдия от СГС, който гледа делата за КТБ:

Ченалова: След това Главният ти казва, че няма проблем.

Янева към мъж: Добре ще го (не се разбира)

Ченалова: Делян е говорил с двамата. И изведнъж се появява това чудо.

Ченалова: Кой е този човек, който може така да наклони везните, разбираш ли?

Янева: Еми главният прокурор при срещата ни в петък ми каза, че в сряда…

Мъж: Че е било неудържимо

Янева: Бойко го е извикал и му е казал да ме приключва.

Янева: Това ми го казва главният прокурор.

Мъж: Ужас.

Янева: След това друго нещо, на Жоро Колев казва: Ако натискът от Бойко стане много голям, аз няма да имам друг избор освен да образувам производство срещу нея и да искам отстраняването й. Като ти много добре знаеш, че Жоро и Бойко се познават и Жоро винаги може да го пита Бойко. С тая разлика обаче, Жоро му е звънял на Бойко, Бойко не му е вдигнал.

Мъж: Красота.

Янева: Жоро вика: Аз му звънях няколко пъти, той не ми вдига.  

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране