04.03.2018 | 0:01
Ченгеджийската акция срещу българи заради руския патриарх е ‘полицейски тормоз и сталинизъм’
МВР профилактира граждани, които уж заплашвали патриарх Кирил

Сдружението „Атлантически съвет на България“ излезе тази вечер с декларация, с която се противопоставя на „профилактичните действия“ на МВР срещу граждани заради посрещението у нас на руския патриарх Кирил.

Както тази сутрин стана ясно, полицаи са безпокоили по домовете потребители в социалните мрежи заради коментари по адрес на руския патриарх и са настоявали гражданите да подпишат предупредителен протокол за „добро поведение“. Сред „предупредените” са отец Рафаил- Росен Стефанов, Иво Дошев, Калин Димитров, както и членът на Атлантическия съвет на България – офицерът от резерва на българската армия, Теодор Спасов.

След като скандалът избухна в социалните мрежи и онлайн медиите, чак в 16 ч. днес пресцентърът на МВР разпространи следното „уточнение“:

„В МВР е получен сигнал, съдържащ конкретни данни за публикувани в социалните мрежи заплашителни коментари по адрес на руския патриарх Кирил. На основание на това, МВР е предприело съответните действия по процедура, съгласно компетенциите си. Установени са авторите на коментарите. На основание чл. 65 от ЗМВР са издадени 4 протокола за писмено предупреждение.“

Това действие на МВР е политическа репресия. Сталинските методи нямат място в демократична България, заявява Атлантическият съвет на България в своята декларация.

Публикуваме пълния текст на документа:

„В навечерието на националния празник 3 март и във връзка с официалната визита в страната на патриарх Кирил Московски и на цяла Русия, МВР на Република България е осъществило т.нар. „профилактични действия” срещу български граждани. Изискало е те да подпишат предупредителен протокол за „добро поведение”. На гражданите е обяснено, че не трябва по никакъв начин, включително и в социалната мрежа Фейсбук, да се ангажират с негативно отношение, да отправят „закани и заплахи за здравето и живота на Негово Светейшество руският патриарх Кирил”.

Сред „предупредените” са известни общественици като отец Рафаил- Росен Стефанов, Иво Дошев, Калин Димитров, както и членът на АСБ – офицерът от резерва на българската армия, Теодор Спасов.

АСБ оценява тази акция на МВР като недопустима провокация срещу конституционните права и свободи на българските граждани. Това е антидемократичен опит за намеса на МВР в личното пространство на свободни български граждани и практика типична за времето на тоталитарния комунистически режим. Тя е част от методите на сталинския терор и е пренесена в България от съветските окупатори през 1944 г. В сегашния случай тя цели да окаже психологически натиск върху гражданите. Това е антидемократична и антигражданска проява на МВР.

АСБ определя това действие на МВР като политическа репресия. АСБ се солидаризира с всички свои членове, както и с всички граждани на България, които приемат визитата на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил в България като провокация. Трети март е светски български национален празник. Самото присъствие на официалните тържества по случай този празник на глава на чужда църква измества неговото национално значение и му придава качества, каквито той не притежава.

АСБ обръща внимание, че никоя демократична държава не си позволява да дели с чужда държава своя национален ден и да превръща своя национален празник в междудържавен като използва едно светско събитие за религиозна пропаганда.

АСБ специално подчертава, че в публичните си изявления, преди и по време на визитата си у нас, руският патриарх Кирил направи изявления, които доказват, че посещението му цели намеса в българските вътрешни работи и има характер на политическа мисия. Реакция на негово изявление преди визитата вече има от страна на чуждестранна дипломатическа мисия в България.

АСБ с тревога отбелязва, че българският национален празник се използва от определени среди у нас за антибългарска пропаганда и демонстрация на зависимости към чужда държава, чиято политика днес е заплаха за националната сигурност на България. АСБ напомня, че преди пет месеца в социалната мрежа Фейсбук неизвестни до днес лица обявиха„смъртни присъди”на шестима български политици и общественици, като ги заплашиха с „рязане на глави” и дори обещаваха награди от по 10 000 лв. за „отрязана глава”. До днес ГДБОП към МВР не е информирала обществеността дали е открила интернет-терористите и има ли наложени санкции. На фона на това странно мълчание сегашната полицейска акция насочена срещу български граждани е сериозен прецедент, който АСБ ще направи достояние на всички европейски институции имащи отношение към правата на човека.

АСБ намира за напълно неприемлив опитът на определени среди в България да бъде превърнат българския национален празник в „Ден на благодарността към Русия”. В тази връзка АСБ напомня, че българската национално-освободителна доктрина, чийто идеолог е Апостолът на свободата Васил Левски, не предвижда такъв ден на благодарността към имперска държава.

АСБ потвърждава своята позиция, че България трябва да настоява Руската федерация да поднесе официално извинение на българския народ за осъществените престъпни намеси в живота на българската държава от нейните предходници – Руската империя и Съветския съюз. АСБ визира опитите за преврати, терористични акции, „внос на революция” и най-вече осъществената окупация на страната ни през 1944 г. и наложеният със сила тоталитарен комунистически режим.

АСБ е на мнение, че Московският и на цяла Русия патриарх Кирил, вместо да възбужда въображението на българската полиция, можеше да използва визитата си в България, за да поднесе поне от името на Руската православна църква това извинение. Защото при съветската окупация на България са избити десетки хиляди български православни християни, включително и свещеници, по заповед на Кремъл. Избивани и репресирани са били наследниците на „освободителите”, които прогонени от болшевишка Русия, са намерили гостоприемство в демократичното Царство България. Една обща българо-руска заупокойна молитва за жертвите на комунистическия терор в България би се възприел от българските граждани като жест на извинение поне от страна на Руската православна църква.

АСБ уверява всички български граждани, че и занапред ще продължи да защитава техните граждански права и свободи и ще отстоява силата на свободното слово. АСБ ще продължи да осъществява мониторинг на дейността на държавните институции и ще дава гласност на онези техни прояви които нарушават гражданските конституционни права.

АСБ настоява правителството на Р България, чрез премиера Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи да поемат политическа отговорност като наредят незабавно разследване на полицейския тормоз над български граждани и съответно отговорните за него лица от МВР бъдат наказани.

Ако не последва адекватна реакция, то АСБ ще настоява за оставка на министъра на вътрешните работи.

АСБ категорично заявява, че СТАЛИНСКИТЕ МЕТОДИ НЯМАТ МЯСТО В ДЕЙСТВИЯТА НА ОРГАНИТЕ ЗА СИГУРНОСТ НА ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА ЧЛЕН НА НАТО И ЕС !

Управителен съвет на Атлантическия съвет на България“


2 коментара

  1. кендуал каза:

    Един от предупредените простаци написа, че ще се изсере в митрата на патриарх Кирил и ще му я нахлупи на главата! Оставям на вас да прецените за какъв индивид става дума и кого защитаваизмисленото АСБ.Както викаше дедо – гиди дръво нечегарено!

  2. Западняшки повръщни да си ги ядат атлантиците. каза:

    Личният преводач на бай Тошо, Крадливото Ленче и изтърсакът на Политбюро, Соломон Паси /безумний/ са сътвороли една еврогейска повръщня и ни я сервират ту. Ама, тие повръщни не консумираме и затова да си я четат те, няма кой разумен българин да я консумира.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране