30.11.2015 | 0:01
Четат ТТИП в тайна стаичка във външно
Само депутати ще могат да се запознаят в строга секретност с документите по споразумението със САЩ
Дума

Европейската комисия ще отвори тайна стаичка в Министерството на външните работи (МВнР), където народни представители и министри ще могат да четат постигнатите договорености по подготвяното търговско споразумение между ЕС и САЩ.

Достъпът до документите ще е при максимално ниво на секретност, като четящите ги няма да могат да си водят бележки, да ги снимат или записват. Те ще подписват и клетвен лист за неразгласяване. Новата придобивка ще бъде въведена във всички европейски столици, съобщи търговският еврокомисар Сесилия Малмстрьом. Тайните стаички, наричани читални, ще позволят за първи път на депутатите да видят освен европейските, и американските позиции в преговорите, които досега бяха достъпни само в Брюксел и някои посолства.

Въпросът бе обсъден в събота в Брюксел от министрите на търговията и на външните работи от ЕС, заедно с напредъка на преговорите по Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП). На срещата стана ясно, че засега консолидираните текстове са малко, но според Малмстрьом това скоро ще се промени.

От юли 2013 г. досега Брюксел и Вашингтон са провели 11 кръга разговори. Преговорите трябваше да завършат в края на годината, но срокът вече е отложен поне с още една. Изтичането на проекта в пресата през 2014 г. предизвика скандал и протести в Европа, които доведоха до решението да се повдигне завесата.

Идеята на „тайните читални“ е да се тушират слуховете и съмненията, че търговското споразумение със САЩ ще намали стандартите за качество и безопасност на продукцията в ЕС и ще ощети правата на работещите. За първи път в историята си ЕС дава подробности по воденето на търговски преговори. Сега „секретни читални“ има само в Европейския парламент и в някои институции на ЕС, както и в някои посолства в европейските столици. Отговорността за информирането на националните депутати беше на правителствата и всеки уреждаше нещата по собствена преценка.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране