13.03.2018 | 21:00
ЧЕЗ се опасява, че Гинка няма да плати
Президентът свиква през април КСНС за енергийната сигурност

Сделката за ЧЕЗ може да пропадне заради натиск на българското правителство над две български банки. Това заяви по БНР шефът на Надзорния съвет на ЧЕЗ Вацлав Пачеш. „Във вестниците прочетох, че заради натиска две български банки са се оттеглили. Става дума за натиск от българското правителство. Ако това наистина е вярно, аз се опасявам, че всичко ще отиде на вятъра“, казва Пачеш. Той обвини премиера Бойко Борисов, че не иска ЧЕЗ да работи в страната.

Пачеш се опасява, че купувачът на „ЧЕЗ България“ „Инерком“ може да не успее да плати сделката, особено след изтичането на документ, свързан с финансирането й. Шефът на надзора на ЧЕЗ потвърждава за вътрешно разследване откъде е изтекъл към българското правителство поверителният документ с информация за финансовите институции, които биха осигурили заем за „Инерком“. Припомняме, че неофициално цената на сделката е 342 млн. евро.

Възможността българската държава да влезе в сделката и да притежава голяма част от активите на ЕРП-то, за което купувачът Гинка Върбакова води преговори миналата седмица в Прага, ще е сериозен правен проблем заради арбитража с България, смята Пачеш. Той обаче е категоричен, че ЧЕЗ няма да се откаже от арбитража. „Доколкото знам, арбитражът е за много голяма сума – много по-голяма, отколкото сделката с „Инерком“.

Българската държава може да бъде допусната да закупи „ЧЕЗ България“ или поне по-голямата част от активите, но само когато арбитражът е приключен“, отбелязва той. Според него ЧЕЗ няма да загуби, но няма и да спечели с тази цена на сделката. Чехите обаче категорично искат да си тръгнат от България, защото губят средства и интерес да правят бизнес поради неизпълнени от правителството ангажименти, заяви шефът на надзора на ЧЕЗ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране