14.11.2017 | 15:10
ЧЕЗ ще бъде продаден само на проверен купувач
Трябва нов закон за енергетиката, смята Делян Добрев

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова успокои потребителите, да не се притесняват, защото доставчикът на ток ЧЕЗ ще бъде продаден само на проверен купувач. Държавата ще направи щателна проверка на кандидата за купувач на доставчика на ток в Западна България ЧЕЗ увери тя по време на енергийна конференция, организирана от Българския енергиен форум, съобщава БНТ. По думите на Петкова все още ЧЕЗ не е информирал Министерството за бъдещия купувач.

Според чешки медии най-добро предложение за дружеството е направил българският енергиен търговец „Фючър енерджи“. ЧЕЗ е най-големият доставчик на ток у нас. Дружеството снабдява с електроенергия Западна България, включително и големите ни планински курорти.

Трябва да имаме изцяло нов закон за енергетиката, заяви междувременно председателят на Парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. Той съобщи, че през следващата година ще станат ясни резултатите от анализа на Световната банка за либерализацията на енергийния пазар. „Крайно време е да направим либерализацията, но тя не трябва да се осъществи чрез стария закон, защото ще са необходими много промени в него. Трябва да имаме изцяло нов закон”, каза той, цитиран от БГНЕС.

Добрев добави, че в рамките на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, в София ще се проведе междупарламентарна комисия по енергетика, в която ще вземат участие председатели и членове на енергийните комисии на всички държави-членки на ЕС. Това събитие ще се състои на 13 и 14 май 2018 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране