11.07.2019 | 23:04
Човек на президента: Купуваме скъп самолет с възможности от 1913 г.
Американското правителство предупреждавало българското, че при този орязан пакет рискът е голям, твърди главният секретар на Румен Радев

Ние ще придобием един изключително скъп самолет с ограничена функционалност. Способностите му са сведени до 1913 г., когато отивахме до Одрин, пускахме бомбата и се прибирахме“. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV главният секретар на президента полк. Димитър Стоянов по повод сделката със САЩ за осем нови изтребители за армията ни. Не е имало битка срещу Ф-16. Президентът Радев поддържаше качествата на Ф-16. Но винаги сме искали честна, открита процедура с ясни правила, заявява един от най-близките хора на Радев.

„Има ли въоръжение „въздух-земя“, има ли възможност за нанасяне на на високо точни удари, има ли бомби с лазерно насочване, или с gps насочване – не. Има свободно падащи бомби. Идеята тук с този пакет е точно това. Орязан е тотално. Самолетът е чудесен, но въоръжението е слабо“, твърди  той.

„Изключително слабо е въоръжението, което се купува“, добавя полк. Стоянов и поясни, че американското правителство предупреждава българското, че при този орязан пакет рискът за нереализиране на програмата в пълен обем за F-16 е голям. По думите му, те препоръчват да вземем пълния пакет. Освен това той обясни, че според него цената на договора в годините ще расте, защото ще са нужни и ред обучения на инженерно-летателния състав.

„Относно контейнерите за целеоказване, тези със снайпер, в началото идеята беше да са 4, което е напълно приемливо за два самолета. Сега са редуцирани на два. Те няма да са обслужвани в България, а всичко, което е необходимо като технически прегледи, ще е в САЩ. Ако имахме обучени специалисти да обслужват тези контейнери, щеше да е по-евтино. Ако отидат на технически преглед, той ще отнеме 180 дни, а  ние ще останем с един контейнер през това време“, обяснява главният секретар на президента.

На основание Решение на Министерския съвет № 398/10. 07. 2019 г. министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа днес, 11 юли 2019 г. международни договори за придобиване на 8 самолета F-16 Block 70 и въоръженията за тях на обща стойност $1,256,153,980 USD, съобщи по-рано министерство на отбраната. Съгласно Конституцията на Р България и редът на Закона за международните договори на Република България, за да влязат в сила тези договори, следва да бъдат ратифицирани от Народното събрание.

Отчитайки финансовите ограничения на Р България, Държавният департамент на САЩ е предприел действия за намаляване на общата цена с до 60 млн. щатски долара посредством искане от Конгреса на САЩ за допълнително финансиране, което да бъде използвано в интерес на Р България. Предстои искането на Държавния департамент да бъде разгледано от Конгреса на САЩ, твърди още МО.

Ще купим още 8 изтребителя на разсрочено плащане. Това пък каза зам.-министърът на отбраната генерал-лейтенант Атанас Запрянов в интервю за предаването „Тази сутрин” по бТВ във връзка със сделката за закупуване на изтребителите F-16. „Никой не си представя, че България ще има осем самолета. Говорим за бойна ескадрила от 16 самолета. Вторите осем ще ги купим при разсрочена схема на плащане, защото България вече ще има кредитна история. Това няма да бъдат нови 2 милиарда, защото голяма част от устройствата са доставени на първия етап”, обясни ген. Запрянов. Той уточни, че е рано да се говори каква ще бъде цената на вторите осем самолета.

Зам.- министърът разясни защо се е стигнало до по-ниска цена на сделката за закупуване на изтребителите F-16. „Пакетната цена на конгреса надхвърля пакета, който ние сме заявили. Когато се прави сравнение трябва да имаме предвид онзи пакет, който заявихме към Италия, Швеция и САЩ и който е по-малък от този, който конгресът ни обяви. По принцип той обявява много по-висок таван на възможност за закупуване. Това позволява по време на преговорите ние да увеличаваме този пакет”, поясни ген. Запрянов.

По думите му не трябва да се правят внушения, че взимаме самолети, които нямат никакви способности. Поискани са още един резервен двигател, както и повече бойни припаси. Атанас Запрянов допълни, че няма повод да се твърди, че сегашният пакет е коренно различен от този в началото на преговорите.
„Единственото чувствително намаление на бройките на оръжията е на ракетите за близък бой, които от 24 са намалени на 12”, каза още зам.-министърът на отбраната. В хода на обучението в перспектива ще се наложи да се закупуват повече ракети, което е неизбежно, тъй като пилотите ще стрелят, поясни той.

„Нито една държава не си купува пълен комплект от въоръжение, защото това е една инвестиция, която ние блокираме за дълго време, а те имат срок на годност и изискват техническо обслужване. Експертите прецениха, че този пакет, който искаме ние, не е пакет от такива количества, които да ни позволят да създаваме така наречените оперативни и технически запаси от оръжия”, обясни ген. Атанас Запрянов.
Моята позиция е ясна отдавна, от самото начало на този процес – правителството е длъжно да осигури оперативните способности и техническата поддръжка на този самолет така, както те бяха разработени от Министерството на отбраната, приети от Министерски съвет и утвърдени от Народното събрание. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за одобрения от правителството доклад за покупка на изтребители F-16 за българските Военновъздушни сили, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Радев посочи, че към момента има чувствително разминаване с първоначално заложените от страната ни параметри и способности. Налице е тотална доминация на политическите мотиви над оперативните способности, а условията за техническа поддръжка на този самолет, които се отлагат във времето и ще се оскъпяват значително, могат да обезсмислят проекта.

Запитан дали обявената цена от 1.256 млрд. долара е голяма или малка за покупката на 8 изтребителя, президентът коментира, че това зависи от включеното в тази цена. „Ако вътре има всичко необходимо така, както е разработено и изпратено от нас в искането за предоставяне на оферта и така, както беше публикувано от американското правителство с всички пакети и пълни способности – цената е приемлива, но ако ги няма тези неща – проектът губи смисъл“, заяви държавният глава.

6 коментара

  1. За какво друго ще служат кат няма война? Само за паради! каза:

    Да дадем толкова много пари за един георгиеовденски парад ми се струва, че е малко щурава работа. При това придружавани от няколко скапани миг 29 и 2-3 инвалидизирани хеликоптери е малко повече от щурава работа.

  2. Анонимен каза:

    Причината Израел да не предложи Ф 16 втора ръка на България е че САЩ не им разрешават, огато закуписх от тях ти казват дали можеш да продадеш или не от тяхното оръжие, за това сега се купува супер скъп боен самолет без възможности понеже още пмного ари ще трябва да се плащат за в бъдеще.

  3. Анонимен каза:

    Цялостната подръжка и резервни вчаст на Ф 16 ще бъде изпълнявана от американска страна на шокови цени за купувача.Честито

  4. Анонимен каза:

    Добър самолет за разходи и трениране без почти никакви бойни способности- 12 ракети сайдуайндър за бой от късо разтояние дори и да успее Българския пилот да види противника, само ще може да катапултира на време преди да му свалят самолета. Доктринатга на САЩ е да свалиш противниковия самолет преди да те види,не на късо разтояние и американските самолети намат спосбностите на Руските за бой късо растояние. Горе долу за ф16 може да се ползва AIM-120 Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile- $1,786,000 Operational
    range AIM-120A/B: 55–75 km (30–40 nmi)
    Meteor-EUR 2,000,000-Operational range300+ km (63 mi+, 100 km+ No Escape Zone)
    Gripen може да ползва Метеор, Ф 16 не може. Грипен Е е по добро техническо и финансово решение за България. Същият ф16 предложен на България го продават на Индия като Ф21 защото бил с технология като Ф 35 само че никой от ВВС на САЩ не иска да закуп този Ф 16 вече защото е морално остарял.Ако сделката с Индия стане за производство и трансфер на ф 16 технологията, България ще закупува самолети Ф 16 и резервни части за тях от Индия.

  5. Анонимен каза:

    Цена на Ракети Въздух-Въздух AIM-9 Sidewinder -US$603,817/ AIM-7 Sparrow-$125,000/AIM-120 Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile- $1,786,000

    Цена на Ракевти Въздух-Земя- AGM-65 Maverick-$110,000/AGM-88 HARM-US$870,000/AGM-158 JASSM-US$1.359M/Harpoon-US$1,200,000/ AGM-114 Hellfire-US$117,000/ AGM-86 ALCM-US$2,056,000

  6. Анонимен каза:

    Подписаното е Министър Каракачанов е Писмо за съгласие. Не е договор.Договора е следващата стъпка след него е Заявка за Покупка. Да както е предложен самолета има много ограничени възможности. За да бъдат боеспособени тези 8 самолета , трябват поне 4 резервни двигателя, липсват високоточни с лазерно насочване бомби, липсват далекобойни ракети с зад визуалната зона над 100км обсег, въоръьението коетое в този пакет е символично.Трябват още 1.2 милярда долара за да се направят тези 8 бойни самолета боеспособни,преди да се купуват други осем. И товае само началото на всички плащания. тези които плачеха за 40 милиона платени на Русия че било много скъпо не знаят за какво говорят.Грипен Е е много по добър варинт за България в случая.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране