26.02.2015 | 16:27
Човек на Цветан Василев купи захарните заводи на Гриша Ганчев
Небойша Дошен е новият собственик на 4-те предприятия

Мистериозен сърбин тихомълком се е превърнал в захарен бос номер едно на държавата.

Никому неизвестният Небойша Дошен е изкупил заводите за производство на сладката стока, притежавани от „Литекс Комерс“ на Гриша Ганчев. Чрез четирите си рафинерии в Бургас, Девня, Долна Митрополия и Русе бизнесменът дълги години е основен играч на захарния пазар в България. Репортер на вестника потърси Ганчев за коментар по случая, но до приключване на броя той не вдигна мобилния си телефон.

Сделките са реализирани в края на миналата година и според запознати следите им водят до избягалия в Белград банкер Цветан Василев. Босът на КТБ вече има опит в използването на сръбски подставени лица без никакъв опит в бизнеса. За връзката подсказва и фактът, че Небойша Дошен трудно може да обясни и произхода на милионите, който е платил по сделките.

До момента у нас или в Сърбия няма никаква информация той да е развивал каквато и да е дейност. Единственото, което се знае за него, е, че през 90-те години е футболист в провинциален сръбски отбор. След края на кариерата му следите на Небойша се губят. Чужденецът излиза на светло едва в началото на декември 2014 г. Тогава Дошен регистрира в България фирмата си „Недош трейдинг“. Дружеството е с капитал 100 лв., а седалището му в апартамент на столичната улица „Чарлз Дарвин“ 25. В същото жилище офис има и сънародникът му Радоман Вулевич-Вуле. Неговата богата криминална биография е напоително описана в сръбските медии.

През 2005 г. Вулевич е заловен от белградската полиция като част от престъпна група, занимавала се с въоръжени обири на банки, чейнджбюра и пощенски клонове. Според следователите тогава 25-годишният младеж по прякор Вуле заедно с двамата си съучастниците са били заснети от охранителни камери при набега си срещу Универсална банка в Земун. Групата на Вулевич е заподозряна и за наглия обир от 2007 г. на 300 хил. евро от брониран инкасов автомобил на изхода от Белград. Присъди така и не следват, а Вуле изчезва безследно. Подобно на новоизлюпения захарен бос Небойша Дошен, миналата година Вулевич се появи у нас и застана начело на фирма „Интегрирани пътни системи“. Дружеството е сочено за част от обръча около Цветан Василев и основен акционер във футболен клуб „Ботев“.

Общият апартамент, ползван от Вуле и Небойша Дошен, според запознати е сигурен знак, че именно Василев стои зад покупката на захарните заводи. За да не бият на очи сделките, е използван сръбски фигурант, който трудно може да бъде свързан пряко със скандалния банкер.

Стремеж за замитане на следи има и при самите сделки. Вместо да купи пряко заводите от Гриша Ганчев, Небойша Дошен реализира по-сложна операция. На 2 декември 2014 г. сърбинът изкупува заемите за близо 8 милиона лева, които „Литекс Комерс“ е предоставило на захарните заводи срещу ипотека на имуществото. Това му позволява под предлог, че кредитите не се обслужват, да стане собственик на всички сгради и машини в предприятията.

Предприятията не работят

От няколко години купените от Небойша Дошен предприятия почти не работят. Спирането на работата съвпада с акцията на ГДБОП от 2012 г., след която Гриша Ганчев и синът му бяха обвинени в източване на ДДС чрез сделки със захар. Още тогава Ганчев-старши обясни, че няма доказателства за нищо нередно и намекна, че е поръчан от конкуренти. Започналите впоследствие проверки и данъчни ревизии почти стопираха производството на сладката стока. Според запознати впоследствие прогнозите му се сбъдват и пазарът на захар у нас бързо е зает от фирми, извършващи полулегален внос от съседни страни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране