28.10.2016 | 1:49
Чудо! Нападнаха и биха председателя на БХК Красимир Кънев
Бит е от двама неизвестни мъже, нараняванията му са леки

Председателят на Българския хелзинкски комитет – Красимир Кънев, е бил нападнат тази сутрин около 9:30 ч. пред столичния хотел „Радисън“ от двама неизвестни мъже.

Кънев е бил ударен с юмрук в лицето и стомаха, след което нападателите са избягали по ул. „Цар Шишман“. След инцидента на място е извикана полиция. Кънев е с леки наранявания.

„БХК призовава за незабавни мерки за разкриване на извършителите, включително в най-кратък срок властите да набавят записите от камерите на мястото на инцидента и по пътя на бягство на нападателите“, настояват от организацията в писмо до медиите.

По данни на БХК през годините негови служители многократно са били обект на тормоз и закани заради работата си в защита правата на човека в България, „но до момента не се беше стигало до физическо посегателство“.

„Силно сме обезпокоени от наблюдаваната от години опасна тенденция в България да се допуска, одобрява и дори възхвалява говорене, което насажда омраза или подтиква хората към насилие спрямо някои от най-уязвимите групи в обществото. Агресията се насочва съответно и към малкото организации и активисти, които се заемат със задачата да ги защитават. Езикът на омраза все повече завладява публичното говорене чрез медиите, които често дават безкритична трибуна на расистки, ксенофобски и хомофобски възгледи и антималцинствени активисти. Българските власти пък не се справят с навременното и ефективно разследване на престъпления от омраза, а в някои случаи техни представители дори поощряват престъпления като днешното“, смятат от БХК.

1 коментар

  1. Бах каза:

    Бе, тоя като малък още май са го и .бали. Такова му е поведението.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране