07.02.2017 | 21:01
Да изкореним популизма с популистки средства!
Кой е виновен? Какво да се прави?

На политическия пазар винаги много добре са се харчели народоцентричните и народомилните идеологии – всички партии разширяват с всички сили ушите си, за да могат най-добре да чуят народната болка.

От маргинали като Митьо Пищова до електорални бомби като Бойко Борисов – един през друг политиците любят, тачат и милеят най-много за народа. Бойко Борисов тръгна да представя управленската си програма чрез разговори с народа и актива. (Офтопик. Цветан Цветанов винаги се е вслушвал напрегнато в гласа на народа, а когато беше вътрешен министър, се вслушваше и в най-дискретните и ненатрапчиви изразители на идеи, схеми и становища.)

Корнелия Нинова също си отваря ушите на четири: „Всички трябва да се вслушаме в това, което казаха 3,5 млн. българи“, обяви тя след президентските избори и референдума, очевидно доволна от това, което е чула, вслушвайки се.

Има дори един господин на име Николай Ненчев, който твърди, че Ванга го е предрекла, и се представя като гуру на течната демокрация – това е нещо, което включва целия народ в управлението, така че всички са депутати и участват във вземането на решения през „Фейсбук“. Засега е слабо популярен, но знае ли човек – както сме казвали и друг път: народът е мъдър, но хората са много прости.

Фамозният Динко Вълев – Ловеца на мигранти, също е човек народен и неособено грамотен – идеалният утвърдител на българщината и усърден народослушател. Току- виж след някоя и друга година се окаже, че Динко е фактор с електорална тежест.

С такива мисли за политическите тенденции вчера зачетохме интервю с представител на новата коалиция „АБВ – Движение 21“. Те пък ще дадат на народа да им донапише политическата платформа на принципа на отворения код – като „Линукс“ и „Уикипедия“.

Ето какво казва пред радио „Фокус“ Мариана Тодорова от коалицията по темата борба с популизма и общение с народа.

***

Мариана Тодорова: …Ние имаме идеологическа цел – това е да бъдем алтернатива на политическата класа и на начина на правене на политика въобще. Една лявоцентристка алтернатива, както и алтернатива на популизма, който се шири наоколо. Виждаме, че има все повече избиратели, които търсят разумния глас, разумното представяне. Обещават неща, които са изпълними и реализуеми, тъй като напоследък виждаме, че стана тема за дебат това, че предизборните платформи приличат повече на фабрика за илюзии. Това още повече отблъсква хората от политическия процес и те губят доверие… Затова и идеите, които ние ще предложим, на първо място ще бъдат доста реализуеми – здраво сме стъпили на земята, те са прагматично обособени. На второ място, ние ще предложим нещо съвсем ново, представяйки нашата платформа. Тя ще бъде на принципа на отворения код, на отворения софтуер. Ще направим на нашия интернет сайт една електронна платформа, която ще представлява отворено допитване до широк кръг от хора от различни общини, от различни сектори, различни специалисти. Така че на базата на това, което ние получим като обратна връзка от хората, ще довършим и нашата платформа. Ще представим един основен документ, но голяма част от ангажиментите ще бъдат дадени в следствие на това, което искат хората. Това е и една от нашите цели – политиките да се правят отдолу нагоре, да има хоризонтални политики, да се отчете мнението на хората, а не да се стимулират илюзии, за които се знаят, че трудно биха се случили. Това е първото ниво на политиките, които ще правим. А второто ще е в един по-стратегически хоризонт – една визия, дори национална доктрина за това какво трябва да се прави в следващите 20, 30, 50 години…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране