14.11.2017 | 0:01
Да изпълним дефицитите със съдържание!
Цецковите герберотиквеничковчета

Водещ, БНТ: Теза на президента е, че в България няма воля за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Цветан Цветанов: Смятам, че през последните години се правят много усилия, за да се борим действително с корупцията, и то по високите етажи на властта. Само да кажа, че периодите, в които тя е била най-­високо изразена като корупция и като корупционен натиск, това е било във времето 2013-­2104 г. и във времето 1999 г. Най-­ниските нива на корупция и най-­голямата ефективност в борбата срещу корупцията бяха 2010 г., когато по показатели, които са на Центъра за изследване на демокрацията, се вижда, че нивата са под 10%, което означава, че тогава действително и обществото, и институциите имаха еднакво усещане. Сега, в момента, действително има все още усещането, че няма тази ефективност. Затова и законодателят подхожда много конструктивно, в диалог с всички институции, които имат пряко отношение в борбата срещу корупцията, да направим законодателство, което действително да даде този интегритет и тази координация между институциите, които да бъдат обединени в един орган и да могат действително да бъдат много по-­ефективни и да бъдат оценени както от европейските ни партньори, но преди всичко от обществото, и всеки един да усеща своята удовлетвореност от това, че е допринесъл за тази ефективност.

В-щ: Ще позволи ли новият Закон за борба с корупцията да бъдат наказани пък тези, които са извършили престъпления по време на приватизацията?

ЦЦ: Днес ще направим една пресконференция в централата на ГЕРБ, където ще бъдат обявени и заключенията от работната група, която работеше по законопроекта, свързан с възможността да отпадне давността за приватизационните сделки. Търсим това решение в конституционни промени и съм убеден, че както всички председатели на парламентарни групи подписаха писмото, инициирано от г-­жа Корнелия Нинова за КТБ, така също ние ще предложим писмо, което да бъде подписано от всички председатели на парламентарни групи, за да видим политическата воля и ангажимент на всички тези, които говорят, че искаме да се борим с корупцията. Да видим дали ще го направим, защото за всеки един е ясно, че по време на този период, когато се извърши приватизацията – това започна 1992 г. – знаете, че усещането в хората не беше това, което всъщност всички ние очаквахме да има като приходи в бюджета на страната. И същевременно, със закриването на тези мощности, знаете, че много от тях бяха разпродадени на парче, на много по-­завишена цена, която означава, че действително някой се е облагодетелствал от приватизационните сделки… Смятам, че това трябва под една или друга форма да няма давност, защото виждаме, че нещата са сериозни, а и щетата е изключително голяма за държавата, с тежки последствия.

В-щ: Каква стъпка е това към отварянето на икономическите досиета на прехода – нещо, за което премиерът Борисов отдавна настоява?

ЦЦ: Истината! Всичко е свързано само и единствено с истината! Защото много са тези, които хем че се облагодетелстваха, хем от това, че станаха пък морални съдници за процесите, които се случват през последните години, след като страната ни влезе в НАТО и в ЕС. Ние не трябва по никакъв начин да затваряме тази страница, без да сме я прочели изцяло и да са ясни виновните лица за това, което се случи през годините на прехода. Защото 28 години демокрация ние виждаме, че имаме още дефицити, които в момента ние изпълваме със съдържание, и то на база и препоръките, които изпълняваме от ЕК. И в момента сме в очакване тази седмица да излезе поредният доклад за това дали държавата е допринесла за това да бъде пълноправен член на ЕС, изпълвайки абсолютно всички критерии и отстранявайки всички тези дефицити!

_______

Г-н Цветанов говори за дефицит на съдържание, но съжденията можем да отнесем и към националните умствени дефицити, изразени в проценти от любезния към отечеството проф. Иво Христов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране