08.03.2018 | 0:01
Да полегнем на ЧЕЗлонга неопетнени
Защо точно Гинка?

Отделихме откъс от разговор на Валери Симеонов с неизвинилата му се БНТ – не само заради хумористичната стойност, но и заради изказаните прогнози – мераклии сме да проследим сбъдването им, каним и читателя.

***

Иво Никодимов, БНТ: Какво прозира зад казуса ЧЕЗ? Каква е неговата почва?

Валери Симеонов, вицепремиер по икономиката и демографията: За мене ЧЕЗ изтегля бизнеса си от Източна Европа, тъй като влиза в Централна и Западна Европа с много по-висок ръст на печалбата. И като всяка фирма, като всяко търговско дружество то си търси най-изгодното място за реализация на неговия бизнес. От тази гледна точка – от 10 години… ЧЕЗ се опитва да излезе от България. Има няколко опита досега на търсене на купувач, към настоящия момент явно нещата са назрели, ЧЕЗ иска да излезе от България, но иска – забележете сега! – ЧЕЗ няма да иска да продаде на когото и да е, колкото и да е спорна фигурата на Върбакова. Или семейство Върбакови. Значи ЧЕЗ ще продаде на някой, който ще продължи този бизнес и който в близките 2-3 години по никакъв начин няма да наруши качеството, няма да срине тази дейност, а напротив – ще продължи успешно да развива бизнеса, точно така, както примерно до момента го е правило ЧЕЗ. Защо ще иска ЧЕЗ, защо ще го интересува какво ще стане веднага след продажбата? Много логично! Аз идвам от бизнеса и много добре знам, че когато продадеш нещо и то се срине, това слага петно не върху този, който е купил, а върху този, който е продал.

ИН: Има ли обаче сенки, които прозират…

ВС: Не.

ИН: …зад всичко това?

ВС: Така. Нека да завърша моето виждане по въпроса. ЧЕЗ иска да излезе (от България), да си вземе парите – колкото се може повече, това е съвсем естествено, бизнес интерес – от една страна. От друга страна, бизнесът да продължи своята дейност. Така че ЧЕЗ ще запази както менаджерския състав, във второ, трето ниво, в никой случай няма да позволи те да бъдат подменени. Това съм сигурен, че е заложено в предварителния договор с купувачите. И купувачът ще продължи да развива ЧЕЗ, така както до момента е работило ЧЕЗ. Така че там няма никакви съмнения.

(…) Разбирате ли, не са сложни нещата и не трябва толкова да се вторачваме в тях и да истерясваме, камо ли да се стига до такива водевилни протести, каквито се опитват да правят политическите чалгаджии от БСП… Чалгаджия ли казах или чалгаджийка?

ИН: Чалгаджийка.

ВС: Нещо ми се върти едно интервю – „Шушана, Шушана“, не мога да си спомня, гледах в някаква телевизия.

ИН: Коя е Шушана?

ВС: Е, не можах да разбера, не бях много съсредоточен.

ИН: При това положение Теменужка Петкова остава ли министър?…

ВС: …Лично аз изложих позицията, че Теменужка Петкова няма никакво морално и политическо право да мърда от стола си! Ще стои там, докато хората разберат, че тя няма никакъв пръст в тая сделка, в което аз съм 100% сигурен, защото я познавам (ама тя и Гинка я познава); докато хората не се убедят, че тя е лоялен министър; че тя не е човек, който посяга да вземе и една стотинка, и няма да участва никога в някакви корупционни сделки; и че нейното решение е било плод на емоция или на моментно, така, състояние*. Което е така! Никаква връзка няма между Теменужка Петкова и сделката с ЧЕЗ. Това, че се познават – нищо не означава! Но когато тя си хвърли оставката, в голяма част от обществото остава съмнението, че – аха, тя е помогнала нещо и сега бяга. Не, тя ще остане!

_____________

* Точно това решение – оставката на министър Петкова – беше прононсирано от Бойко Борисов, който каза, че е посъветвал министърката да извърши тоя „морален акт“, както обичат да характеризират подаването на оставка високите политици след гощавка с питателни опорни точки. В обобщение – Бойко Борисов посъветва Теменужка да си подаде оставката, сега обаче отказва да я приеме – и с обяснението за тези интересни движения е нагърбен Валери Симеонов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране