28.09.2017 | 0:01
Да поощрим нивата на контрабандата
Колко дявола се събират на върха на една игла и колко пъти Цецерон казва "действително" в рамките на 6 минути

Цветан Цветанов, ГЕРБ, от трибуната на НС: …Аз няма да говоря за миналото. Защото всеки един си е направил своя извод, когато е отивал и е упражнил конституционното си право да гласува. Аз обаче само ще кажа няколко факти от резултатите от днешното управление. Намаляване контрабандата на цигари до 7%. Това са нива, които смятам, че трябва да бъдат поощрени – за политическата воля; за политиката, която правят съответните ведомства. Искам също така да заявя, че 1 октомври е Международният ден на възрастните хора. Нека да се отнесем с уважение и действително да им пожелаем дълголетие. И правителството ще положи максимални усилия, за да може действително със стъпките, които прави днешното правителство, да има увеличаване на минималната пенсия, а при този икономически растеж да търсим и актуализация на пенсиите в предстоящите години на нашия управленски мандат. Само мога да кажа, че от 1 октомври минималната пенсия става 200 лв. Да, действително тя е малка, но все пак е много ясен политически знак за това, което правим… Аз съм убеден, че това трябва да бъде оценено на база политическите усилия, които правим днес, и за всичко това, което правителството прави и в сферата на образованието… Също така искам да споделя пред вас за това, че за образователна инфраструктура за първи път в програмата „Региони в растеж“ ще бъдат заделени 624 млн. лв. Това ще може действително да подобри условията за подрастващите и да може действително да постигнем тази енергийна ефективност и тази среда за учениците, в която родителите да бъдат много по-спокойни… Заедно всички народни представители можем действително да допринесем за оптимизирането и разпределянето на повече средства и по секторни политики, които действително днес се нуждаят от допълнително финансиране. (…)

И, уважаеми колеги от БСП, аз съм убеден, че вие ще продължавате в този си тон да говорите. Дори и вчера, когато имаше референдум, на който трябваше да се говори за законодателството, което трябва да бъде прието от българския парламент, антикорупционното, ние видяхме, че повече взеха превес личните нападки. Вие започнахте тази тема във вчерашния дебат благодарение на вашия представител Антон Кутев. Това е негова политика, това е негов профил, който е познат на цялата българска общественост през последните години. Може би в някои от изказванията и аз, и колеги народни представители сигурно сме се изказвали невъзпитано. Но най-важното е да можеш да се променяш и да вървиш към по-добро. Ние поне това, което знаем, е, че Антон Кутев не може да се промени и той няма как да бъде променен. (Овации.) Но ние не полагаме такива усилия да превъзпитаваме който и да било. Аз обаче ви уверявам, че от мен лични нападки няма да чуете. Защото съм си извлякъл поуки и знам, че това не е добре нито за политиката, нито за тези, които гласуват за нас. И това, което ви моля – нека от тази трибуна, когато излизаме, да не влизаме в тези тълкувания на това кой какво е казал. (…)

Ваше е правото да говорите по начин, по който прецените и смятате, че можете да спечелите избиратели. Но изборите са минали и ние сме в началото на един стабилен управленски мандат, който залага на прозрачността; който залага на тази ефективност, която действително ще даде повече добавена стойност за развитието на регионите, и смятам, че там трябва да фокусираме вниманието си да говорим по тази тема, а не за това какво е казал вицепремиерът Валери Симеонов, защото мога да ви заявя, че ние правим постоянни срещи и вчерашния ден сме направили политически съвет и действително сме отчели и тези слабости, които бяха допуснати през последните няколко седмици. Няма безгрешни хора. Важно е, когато сядаме на една маса, да се държим отговорно и да можем да взимаме правилните политически решения, които са в интерес на обществото, на България и на силния ЕС. Благодаря ви.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране