06.04.2018 | 20:08
Дайнов: Русия лъже, на България се гледа с присмех
Върви препозициониране за периода след Бойко Борисов, смята политологът

Тезите на официална Русия са предимно лъжи в последните години. Така политологът проф. Евгений Дайнов коментира пред „Фокус“ твърдението на Москва, че отравянето на Сергей Скрипал е провокация на Великобритания.

„Те лъжат до доказване на противното. Например, правиха се, че нямат нищо общо с отравянето на Литвиненко, оказа се, че са те. Правеха се, че тези военни в Крим, които осигуриха прехвърлянето му към Русия, не са техни, след което Путин ги награди с ордени в Кремъл, и каза: „Естествено, че бяха наши хора“. Свалиха пътнически самолет и казаха, че не са те. Зад цялата тази поредица на путиновата власт ние трябва да си дадем сметка, че всяко руско нещо, което чуем да излиза от Кремъл, трябва три пъти да го проверим преди да приемем, че може би този път казват нещо приближаващо се до истината“, заяви Дайнов.

Той допълни, че „този тип власт, особено ако е руска, винаги има списък хора, които трябва да бъдат неутрализирани по някакъв начин“.

„Невинаги го прави пряко режимът. Например Анна Политковская не беше убита от КГБ или от ГРУ, Анна Политковская и Немцов бяха очевидно убити по поръчка на властта, но от други хора, от самите изпълнители. Изпълнителите бяха други хора, не бяха пряко агенти на властта  – това го знаем. Въпросът е, че руската теза, че англичаните са отровили Скрипал, след като руснаците имат цяла поредица от отравяния, с които между другото се гордеят, когато си говорят помежду си, тази руска теза не издържа. Сега, англичаните ще отровят някакъв човек на своя територия – за какво? За какво им е? Нямат си други неща“, попита Дайнов.

Той обясни, че западните демокрации винаги реагират късно на агресивни действия на диктатори.

„Втората световна война, знаем как преди 30-те години как е било – отстъпки пред Хитлер и Мусолини, отстъпки, отстъпки, отстъпки, дано да се кротнат, чак накрая западните демокрации разбират, че работата е сериозна и се мобилизират за отпор. А този път виждаме същото – руската армия влезе 2008 година в Грузия, отхапа едно парче, влезе в Украйна – отхапа три парчета и т.н. да не изреждаме всичкото. И тази постоянна провокативност на руския режим към демократичния Запад доведе до резултата, че най-сетне западните демокрации се мобилизираха за отпор. Слава Богу, този път преди да се стигне до европейска война. Миналият път толкова се туткаха, че се стигна до Втората световна война, но този път реагираха навреме, и се мобилизираха за отпор“, каза Дайнов.

Той определи българската позиция по случая като „нелепа, тъжна, печална и унизителна“

„Нашите хора управниците се опитват да се правят, че не знаят какво се случва: че започва решително противопоставяне на западните демокрации срещу натиска от страна на Путин. И тук е много трудно да играеш балансьор. А освен това сме членове на Европейския съюз и НАТО… Това решение се подрежда с цяла поредица от български действия, които отнемат достойнството на българската външна политика, следователно карат хората да я гледат с присмех“, изтъкна Дайнов.

Той обясни, че западните страни не гонят дипломати, а шпиони, които са действали под прикритието на дипломатическия статут.

„Но по-важно, което тревожи мен и нашите западни партньори е друго – обосновката, която се дава в България на тази българска уж балансираност. Обосновката е следната: да бъдем мост между Запада и Русия. Чакайте сега. Я да върнем малко филма назад. Ние откога сме членове на НАТО и Европейския съюз, откога нашата икономика е свързана с Европейския съюз? Откога децата на българите са в Европейския съюз? Ние сме част от Запада. А казвайки: Ние ще бъдем мост, посредник между Запада и Русия, ние казваме следното: Хайде да излизаме от Европейския съюз и НАТО. Това ни съобщава Корнелия Нинова например, и някои хора в ГЕРБ. Да излезем, за да сме си по средата между двете, което е крайно глупаво. Изумително глупаво“, заяви Дайнов.

Според него правителството има слаба и недостойна външна политика. Според него всички политически сили в парламента са дали да се разбере, че не искат България да бъда западна страна.

„Не всички, дори в сегашната продажническа партия, които са в парламента, не всички са навити да напуснем Запада, да отидем в Русия. Вижте как и Цветанов, и Томислав Дончев в ГЕРБ се опитват да напомнят на всички, че ние сме членове на западните съюзи и сме западна страна, макар и бедна и корумпирана. Тоест, прекалено силовото потегляне на Изток провокира отпор вътре в самите партии, да не говоря в обществото, срещу това да ни върнат там“, поясни Дайнов.

Според него премиерът Бойко Борисов няма нито воля, нито безстрашие.

„Ситуацията външнополитическа ще става все по-тъжна, най-вероятно и лишена от достойнство, докато вътрешната политика, вътре не се получи така, че мнозинството българи, които искат да са част от Европа, не намерят начин това тяхно искане да бъде представено в политиката“, смята Дайнов.

Според него в момента партиите вече се позиционират за периода след Борисов.

„Очевидно е, че в ГЕРБ върви позициониране за след Бойко Борисов, някакво крило да се разкрие като проевропейско, тоест, представляващо българския интерес, очевидно начело с Цветанов и Томислав Дончев – засега те са се обявили. Очевидно и идейната платформа, която Слави Трифонов се опитва да направи за бъдещата си партия, и тя ще е някаква, макар популистка, проевропейска платформа. В традиционното т.нар. „дясно“ петте партии се обединяват. Върви здравословен опит политически лидери и политически партии да започват да изразяват българското желание да сме част от Европа, което е добре, което динамизира вътрешната политика и представа да я прави да изглежда като зловонно блато“, обясни Дайнов.

Той е категоричен, че правителството няма да изкара мандата си.


8 коментара

 1. Христов каза:

  Мили ми професоре,не знам ти ли си профан в тази материя,или мислиш,че насреща са само дебили? Да започна едно по едно: Случаят Литвиненко,баща му Валтер Литвиненко наскоро прегърна набеденият за убиец Луговой в студиото на ,,Пусть Говорят“и заяви ,,цереушники убили моебо сина“И по точно Алекс Голдфарб,приятел на Литвиненко ,биохимик и свързан с ЦРУ.Задай си въпроса защо аджеба материалите по разследването на убийството са засеакретени за сто години,не от кого да е а от Тереза Мей,тогава министър на вътрешните работи.Бащата пита ,какво секретно може да има в протокола за аутопсията на сина му та не му го показват.Та нищо ама нищо доказано няма,затова няма и дело.Защото английските съдилища не работят с,, хайли лайкли“ а с доказателства. Ооносно убийството на Политковска,убийците и поръчителя са хванати и осъдени напубличен процес и излежават присъдъте си.Същото и за Немцов,убийците и поръчителят хванати и осъдени. Ооносно малайзийския Боинг:Независимо кой го е свалил,сепаратистите или украинците ВИНАТА е на Украинската държава.Какво прави граждански самолет над зона на военни действия? Мислиш ли че американците не знаят кой е изстрелял ракетата свалила самолета и най ве1е от чия територия.Или нямат снимки от мястото,имали ама и те били секретни. Относно Случаят Скрипал,след поредица от вариации на тема,кой как ,кога ,по какъв начин, с какво? Така се оплетоха в лъжите си ,че накрая го отнесоха две морски свинчета и една стресирана котка,която набързо бе приспане и кремирана.И какво излезе накрая,според ШВЕЙЦАРСКА лаборатория за анализи на БОВ,нервнопаралитичното вещество намазано на дръжката на вратата е от тип БОВ разработвани в страни от НАТО.Сети се сам къде и от кого.Те така те,бай дъ уей професоре,защити ли накрая доцентурата си в Софийкият университет?
  е

 2. Борко каза:

  Дайнов,хапчетата…..

 3. Български патриот каза:

  Путинистите налазили и тука. Какви доказателства искат. Може би отпечатъци от пръстите на Путин по ампули с Новичок. Научете други езици и четете световната препреса. От Спутник и Труд нямя да получите доказателства

 4. ХХФоба каза:

  Един продажник,платен клефук!
  Да изпадне до такава низост,мизерник не доклатен.

 5. Ву каза:

  Абе, професоре направо аргументите ти са железни! Думи нямам…
  След като имали цяла поредица от отравяния , нямало как да не са те!!!?
  Кой точно потвърди и доказа, че руснаците са свалили самолета и каква им е файдата?? Обратно – наскоро се самоуби един от укри-пилотите , който беше посочен и разпитван по този случай! В украински арест…
  Какъв ти е проблемът с Крим, а? Комай повечко те е яд! Руснаците да не са улави – ако не бяха си прибрали Крим щяха американците да го присвоят! А Крим всъщност винаги си е бил руски…
  И какво..ако сме балансьор означавало, че ще излизаме от ЕС и НАТО?? Откъде ти хрумна?? Дай да сме на нож с Русия, защото на тебе ти плащат затова и защото така си решил…
  Е…няма да стане!!! Народът винаги е бил близо до руския…справка пусни си видео от 3ти март на Шипка…да скиваш каква е реакцията при поднасяне на венец от РФ!!!

 6. Алекс каза:

  Какво толкова ревеш за Литвиненко и колегите му, Дайнов, за себе си ли те е страх, а шмъркач? Че ако ви подхванат от единия край с косата всичките тесен ще ви се види светът.

 7. Смърт на предателите каза:

  Дойнов повтаря едно изказване на една говорителка на CCN и нищо повече. Тази мижитурка която е на хранилка към разни НПОта а заем че всички НПОта са анти български и анти социални престъпни организации борещи се за унищожението на България. Тази невестулка Дойнов да си заслужи кирливите пари които получава от запада като измисли нещо негово а не да повтаря като папагал западните СМИ

 8. Plamen каза:

  Tozi profesor e ot starite professori stavaha decata na partizani i mnogo ot tiq izmislinite kadeto nqkoi sa islezli sled 15 septemvri 1944 i ot strah sa izcakali da vidqt kak shte zaduha vqtar na promqnata.Do 1989 godina e pql druga pesen sega polucava pari ot Golemiq nov Brad zad okeana i se izkazva i dava akal za democrazia.Na zemqta nqma democrazia nikade ima interesi za vlast i pari i goleminata izqjdat malkite. Nie nikoga nqma da sme ravni s golemite darjava i zaveta na levski na dneshno vreme e edna utopiq.A toq predi beshe s rusite dnes e s qnkite interesi maika.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране